Filipinler, halen felaketin yaralarını saramadı

Filipinler, halen felaketin yaralarını saramadı

Süper tayfun Haiyan’ın vurduğu Filipinler’in Tacloban şehrinde afetin üzerinden iki ay geçmesine rağmen yaralar henüz sarılamadı. Şehirde halen enkaz temizlenmezken, daha bir yıl elektrik verilemeyecek.

Filipinler’de Haiyan tayfunun vurduğu bölgeler ve başta en çok etkilenen Tacloban şehrinde halk hükümete tepkilerini dile getiriyor. Yeterince yardım yapılmadığını ve hükümetin kendilerini terk ettiğini söyleyen afetzedeler, binlerce insanın hala evsiz ve Birleşmiş Milletler ile çeşitli yardım kuruluşlarının dağıttığı çadırda kaldığına dikkat çekiyor.

Şehirde hala enkaz kaldırma çalışmaları yeterince yapılmamış. Elektrik yok ve resmi yetkililerin yaptığı açıklamaya göre en az bir yıl daha şehre elektrik verilemeyecek. Ayrıca tayfunun etkisiyle şehirdeki alt yapı sistemi tamamen çökmüş durumda. Kanalizasyon suları hastalık yayıyor. Resmi olarak okullar aktif durumda fakat okulların fiziki yetersizliği ve insanların halen travma yaşıyor olmasından dolayı eğitim önemli ölçüde aksıyor.

San Fernando Central ilkokulu müdürü Emalga, şehrin hala kötü durumda olduğunu, öğrencilerin zor şartlar altında okula gidip geldiğini söyledi.

Tacloban’da yaşayan işadamı ve eğitimci Edward Chua ise çocukluğundan beri bu şehirde yaşadığını, tayfundan önce Tacloban’ın gelişmekte olan bir şehir olduğunu ve yabancı yatırımcıların özellikle turizm alanında çok ilgisini çektiğini söyledi. Ancak süper tayfun Haiyan’dan sonra şehrin adeta yok olduğunu, her yerin enkaz haline geldiğini ve Tacloban’ın tekrar eski haline gelmesi için en az 5 yıla ihtiyacı olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’den gelen yardımlar için de afetzedelerin minnettar olduklarını belirtti.

Kimse Yok Mu Arama ve Kurtarma Ekibi ASYA, Filipinler’deki Türk ICAD Foundation vakfının işbirliğiyle, tayfundan en fazla etkilenen Tacloban şehrine ve diğer adalara yiyecek, barınak ve sağlık yardımları yapmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye’den gelen ASYA ekibi üyesi 4 kişilik psikolog, üniversite hocalarının, öğrencilerin ve velilerin oluşturduğu yaklaşık 600 kişiye 8 gün boyunca tayfun sonrası yaşanan travmanın nasıl atlatılabileceği ve stresle baş etme yöntemleri ile ilgili eğitim verdi.

Süper tayfun Haiyan, Filipinler’in Tacloban şehri ve çevresindeki bölgeleri 8 Kasım 2013’te vurmuştu. 10 milyondan fazla insanı etkileyen tayfun, 10 binin üzerinde insanın ölümüne yol açmıştı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.