FIFA'dan İrlanda'ya sus payı!

FIFA'dan İrlanda'ya sus payı!

2010 Dünya Kupası'na Henry'nin elle kontrolü ve ardından yaptığı asist nedeniyle gidemeyen İrlanda'ya FIFA'nın para vererek yasal süreci engellediği belirlendi.

FIFA'nın İrlanda Futbol Federasyonu'na 2010 Dünya Kupası Elemeleri'nde Fransa'ya Henry'nin eliyle oynadığı pozisyondan sonra gelen golle elenmelerini yargıya taşımaması için "sus payı" verdiği ortaya çıktı.

İrlanda Cumhuriyeti'nin RTE radyosuna konuşan İrlanda Cumhuriyeti Futbol Federasyonu Başkanı John Delaney, Henry'nin ceza alanında eliyle kontrol ettiği topla Gallas'a asist yaptığı ve Fransa'nın 2010 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkını elde ettiği 2009 yılındaki play-off rövanş maçının ardından yasal süreci engellemek için FIFA tarafından federasyona 3.6 milyon sterlin (yaklaşık 5 milyon dolar) verdiğini ileri sürdü.

Söz konusu pozisyonda beraberliğin Fransa'ya yaradığı ve uzatma dakikalarına 1-0 İrlanda üstünlüğüyle girilen maçta Fransa'nın kullanığı serbest vuruşta top arka direkte Henry'e gelmiş, Henry topu iki kez eliyle düzelttikten sonra Gallas'a pasını aktarmış ve Fransa Gallas'ın golüyle 1-1'i yakalayarak 2010 Dünya Kupası'nda yer alma hakkını elde etmişti. 

Henry maçtan sonra eliyle oynadığını kabul etse de "Ben hakem değilim. Bunu hakemin görüp karar vermesi gerekirdi" demişti.

FIFA ödemeyi kabul etti ama...
Ödeme iddiasını doğrulayan FIFA yetkilisi, buna rağmen ödemenin yasal süreci engellemek için değil, İrlanda Cumhuriyeti'nde yapımı devam eden stada maddi yardım amacıyla borç olarak verildiğini kaydetti. Açıklamada, Brezilya'da yapılan Dünya Kupası'na katılması halinde İrlanda Cumhuriyeti'nin borcunu ödemesinin planlandığı, ancak katılamadığı için bu borcun geçen yılın sonunda silindiği kaydedildi.

İrlanda Futbol Federasyonu FIFA'yı doğruladı
İrlanda Cumhuriyeti Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada ise söz konusu paranın Aviva Stadı'nın yapımında kullanıldığını belirterek, "Federasyon, FIFA'nın anlaşma teklifini uzun ve pahalıya mal olacak bir yasal süreci önlemek için kabul etti. Bu anlaşma, İrlanda Cumhuriyeti Futbol Federasyonu'nun FIFA'ya yönelik eleştirilerini engellememiştir" ifadeleri kullanıldı.

Başta İrlanda Futbol Federasyonu olmak üzere Avrupa merkezli futbol federasyonları olaya sert tepki gösterse de FIFA, hakem Martin Hansson'un kararının arkasında durmuş ve olayı hakem hatası olarak görmüştü. İrlanda Futbol Federasyonu'nun ise hakem Martin Hansson'u dava etmesi gündeme gelmişti.

Habere göre FIFA, konunun yargıya taşınma olasılığının ciddileşmesi üzerine İrlanda Futbol Federasyonu'na 5 milyon dolar kadar bir para ödeyip bu süreci durdurmayı amaçladı.

 

a.haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.