'FETÖ ile mücadele yurt dışındaki kurumlarımızın 1. önceliği olmalı'

'FETÖ ile mücadele yurt dışındaki kurumlarımızın 1. önceliği olmalı'

Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Yurt dışındaki tüm kurum ve kuruluşlarımız ile tüm kamu görevlilerimiz gündemlerinin birinci maddesine muhakkak suretle FETÖ ile mücadeleyi almalılar.'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'nin 15 Temmuz'da dünyada eşine rastlanmayan büyük bir ihanet girişimiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Yurt dışındaki tüm kurum ve kuruluşlarımız ile tüm kamu görevlilerimiz, gündemlerinin birinci maddesine muhakkak suretle Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleyi almalılar." dedi.

Kaynak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerin katılımıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığında (TİKA) düzenlenen Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yurt dışı kalkınma ve acil insani yardımlarının her geçen gün daha da artırdığını belirtti.

Türkiye'nin 2015 yılında resmi kalkınma yardımının 3,9 milyar dolar olduğunu anımsatan Kaynak, bu oranın STK yardımları, özel sektörün yatırımları ve çok uluslu kuruluşların katkılarının da ilave edilmesiyle 5 milyar doları aştığını kaydetti. 

TİKA'nın şu an 150 ülkede yılda yaklaşık 2 bin projeyi hayata geçirdiğine değinen Kaynak, "TİKA için önemli bir lokasyon Afrika'dır. Türkiye'nin burada etkinliği 2000'li yılların başında çok az iken bugün ise hem diplomatik temsilciliklerimiz hem TİKA vasıtasıyla Afrika'da en görünür ülkelerden biri olduk. Türkiye, Afrika'da en fazla diplomatik temsilciliği olan ülkeler sıralamasında 2. ülke konumunda." ifadesini kullandı.

Kaynak, TİKA’nın faaliyetlerinin dar bir alanla sınırlı olmadığını, eğitim, sağlık, barınma, mesleki eğitim, tarım, hayvancılık, turizm, ormancılık, ulaşım gibi sosyal, ekonomik ve ticari birçok alanda yürütüldüğünü belirtti. TİKA faaliyetlerinin önemli bir bileşenin de kültürel iş birliği olduğuna dikkati çeken Kaynak, başta Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu olmak üzere birçok coğrafyada Osmanlı ve kardeş ülkelerle olan ortak mirasın, restorasyon ve renovasyon çalışmaları ile yeniden hayata döndürüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin "az kaynak ile etkin çalışma" prensibi

Kaynak, TİKA'nın Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, özel sektörün yurt dışına açılmasına ve ihtiyaç duyulan ürünlerin tanıtılmasına da katkı sağladığına işaret ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TİKA çalışanlarını "Çağdaş Alperenler" olarak tanımlaması ifadesini hatırlattı.

TİKA'nın faaliyetlerde bulunurken, asla bir emperyal zihniyet ve sömürgeci yaklaşımla davranmadığını söyleyen Kaynak, Türkiye'nin yaklaşımının insanı ve ihtiyaçlarını merkeze koyan tavır olduğunu vurguladı.

Kaynak, "Türk Tipi Kalkınma Yardımı Modeli" denilebilecek bu yaklaşımla, iş birliği yaptıkları ülkelere belli bir ajanda dayatmadan kendi belirledikleri kalkınma öncelikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, insanların ayakları üzerinde durabileceği, esnek hızlı ve sürdürülebilir kalkınma temelli iş birliğinin hedeflendiğini söyledi.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinin yardımlarını dünyanın en fakir 48 ülkesine yapmak yerine kendi ticari ve ekonomik çıkarlarının bulunduğu ülkelere yaptığına dikkat çeken Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir Balkan ülkesinde, tanınmış bir yardım kuruluşu gıda yardımı yapacağını belirterek sadece 5 koli yardım göndermiş ve üstelik bunun için tören düzenlenmiştir. Gerçekten bu tören düzenlenecek değil, utanılacak bir vakadır. Türkiye olarak, bir yandan 3 milyona yakın Suriyeliye, Irak'tan, Libya'dan, Afganistan ve Filistin'den gelen muhacir kardeşlerimize bir 'ensar' anlayışıyla yaklaşırken, diğer yandan da 48 en az gelişmiş ülkeye de o insanların ihtiyaçlarına da sessiz kalmadık. Türkiye 2011 yılında bu ülkelere yönelik yıllık 200 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunmuştu. Son 5 yılda bu ülkelere yapılan yardımların miktarı planlanandan çok daha fazla olmuş, 1,6 milyar dolara ulaşmıştır."

Kaynak, Türkiye'nin "az kaynak ile etkin çalışma" prensibi üzerinden hareket ettiğinin altını çizerek, TİKA’nın personel sayısı sadece bin civarında olmasına rağmen 150 ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Yurt dışında FETÖ ile mücadele

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'nin 15 Temmuz'da dünyada eşine rastlanmayan büyük bir ihanet girişimiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Bunun acısının birlikte yaşandığını dile getiren Kaynak, kurumlar olarak da yaşanmaya devam edildiğini anlattı.

Kaynak, "Yurt dışındaki tüm kurum ve kuruluşlarımız ile tüm kamu görevlilerimiz, gündemlerinin birinci maddesine muhakkak suretle FETÖ ile mücadeleyi almalılar. FETÖ tehdidine karşı yurt içi ve yurt dışındaki kurumlar arasında etkin bir iş birliği gerekmektedir. " diye konuştu.

Türkiye'de 110 ülkeden öğrenci bulunduğunu ifade eden Kaynak, ancak gelen kişilerin terör örgütleriyle bağlantı olup olmadığının da iyice araştırılması gerektiğini, bu durumun araştıracak kurumlarla çalışılması gerektiğini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.