FETÖ iddianamesinden: F.Gülen Nurculukla mesafeliydi, Nurcuların gücünü kırdı

FETÖ iddianamesinden: F.Gülen Nurculukla mesafeliydi, Nurcuların gücünü kırdı

Fetullah Gülen'in Nurculukla ilgisi olmadığına dair önemli tespitlerin de yapıldığı iddianame mahkemeye sunuldu

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-15 Temmuz darbe girişiminin ana iddianamesi mahkemeye sunuldu. Mahkemeye sunulan iddianamede 221 sanık bulunuyor. İddianamede, Fetullah Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer alıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili hazırlanan çatı iddianamesinde, FETÖ'nün asker üyelerinden oluşan ve "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi olarak tespit edilen 38 şüpheli de yer alıyor.

“DİN, SİYASET VE PARA” ÜÇGENİ

Fetullah Gülen'in Nurculukla ilgisi olmadığına dair önemli tespitlerin yapıldığı iddianamede F.Gülen'in Nurcu olduğunu söylemekten imtina ettiği, Nurcu abilerle hep mesafeli olduğu, Nurcu abileri dinlemediği, kendi evlerinde Said Nursi'nin kitapları yerine kendi kasetlerini dinlettiği, kitaplarını okuttuğu, Nurcuların gücünü kırdığı ifadeleri yer aldı.

"Fetullahçı Terör Örgütünün Kuruluşu, Genişlemesi ve Stratejisi" başlığı altında yer alan bölümde “Din, siyaset ve para” üçgeninde etkinliğini artırarak Örgütünü geliştiren şüpheli Fetullah Gülen'in, duygusal (ağlamaklı tarzı) ve fiziksel öğeleri de katarak kullandığı hitabet tarzıyla Nurcuları ve diğer dini çevreleri etkilemiş, hitabet yeteneğini de kullanarak kendisine bağlı ayrı bir grup oluşturmuştur" tespitleri yapıldı.

NURCU OLDUĞUNU SÖYLEMEKTEN İMTİNA ETMİŞTİR

"Fakat tüm bunları yaparken, o zamanki siyasi ve sosyal şartları ustaca değerlendirerek açık bir şekilde Nurcu olduğunu söylemekten de imtina etmiştir. Gülen, o dönemde Nurcuların lideri durumundaki büyük abilerinden Mustafa Sungur’un 'Nur Dershaneleri açması' yönündeki tavsiyelerini de dikkate almamıştır. Ancak sonradan klasik anlamdaki “Nur Dershaneleri” yerine “Işık Evleri” olarak adlandırılan dershaneler açma yoluna gitmiş ve buralarda Said Nursi'nin kitaplarından ziyade kendisinin kasetlerini dinletmiş ve kitaplarını okutmuştur. Bununla da kalmayan Fetullah Gülen, Nurculuğun büyük abilerinin “bantla hizmet olmaz” eleştirilerine rağmen doldurduğu kasetlerle, hem daha geniş alanları etkileme imkanı bulmuş, hem de kendisine maddi kaynak sağlamıştır. 

NURCU ABİLERİYLE HEP MESAFELİ BİR TEMAS İÇİNDE

"Örgütünü kurma aşamasında Nurcu abileriyle hep mesafeli bir temas içinde hareket eden Fetullah Gülen, kendi yapılanmasını geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışmış, daha ilk baştan itibaren yetiştirdiği öğrencileri, Devletin önemli kademelerine yerleştirmeyi hedeflemiştir. 

NURCULARIN GÜCÜNÜ KIRDI

İddianamede, İzmir ve çevresinde belirli bir tabana ulaşmasının ardından, Ege Bölgesinde etkin olan Fetullah Gülen'in, dönemin siyasi iktidarına yakın durarak "Nurcuların gücünü kırdığı"na da dikkat çekildi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.