FETÖ, ayrılanları ailesi üzerinden tehdit etmiş

FETÖ, ayrılanları ailesi üzerinden tehdit etmiş

İddianamede, FETÖ'den ayrılan kişilerin, eş ve çocuklarının kendisinden uzaklaştırılarak üzerinde baskı oluşturulduğu belirtildi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik hazırlanan iddianamede, örgüt üyelerinin bağlı bulundukları "imam"ların izni ve talimatıyla evlenebildiği, FETÖ'den ayrılmak isteyen kişilerin, eş ve çocuklarının kendisinden uzaklaştırılarak üzerinde baskı oluşturulduğu ifade edildi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Tavas Cumhuriyet Savcılığı tarafından "FETÖ/PDY'nin Tavas'taki çatı yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında 31'i tutuklu 72 kişi hakkında hazırlanan ve Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame, FETÖ'nün örgütlenme şekli, hiyerarşik yapısı, bu yapıya bağlı kişilerin hareket tarzları anlatıldı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in örgüt mensuplarınca "olağanüstü hallere sahip kutsal kişilik" kabul edildiği belirtilen iddianamede, örgütün "gizlilik, hiyerarşik yapılanma, öz geçmiş raporu verme ve kod adı kullanma" gibi özellikleri ile terörist örgütlenmelerin taktiklerini kullandığına vurgu yapıldı.

Gülen'in verdiği kararı sorgulama anlamına gelecek her türlü düşünce, eylem veya tavrın kuvvetle ezildiği, liderin ve ona bağlı diğer yöneticilerin tüm talimatlarının aklın da ötesinde bir kutsiyet kazandırılarak uygulandığı ifade edilen iddianamede," Fetullah Gülen başta olmak üzere örgüt yöneticileri, halka hitap ederken büyük bir tevazu sergilerken, örgüt içerisinde mutlak bir otorite ile hareket etmekte olup, örgüt içerisinde ödül ve ceza sistemi uygulanmaktadır." ifadeleri yer aldı.

Katalogdan evlilik iddianamede

Örgüt mensuplarının evliliklerinin dahi bağlı bulundukları "imam"ların izni ve talimatları doğrultusunda gerçekleştiğine dikkat çekilen iddianamede, "Evlilik kararı veren örgüt mensubu, bu durumu kendisinden sorumlu imama iletmekte, müstakbel eşini yine örgüte bağlı olan bayanların resimlerinin bulunduğu bir katalogdan seçmektedir. Böylelikle hem mensupların örgüte bağlılığı artırılmakta hem de örgütten ayrılma durumunda, ayrılan kişilerin eş ve çocukları örgüt talimatı ile kendisinden uzaklaştırılarak baskı oluşturulmaktadır." görüşleri aktarıldı.

Tüm kararlar örgüt tasarrufunda

Örgüt içinde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile imamların "hata yapmayacağına" olan inanca vurgu yapılan iddianamede, bu nedenle örgüt mensuplarının iş ve özel hayatlarına ilişkin tüm kararları örgütün tasarrufuna bıraktıkları kaydedildi.

Örgüt mensuplarına, örgüt bünyesindeki faaliyetleri ile değer atfedildiğinin altı çizilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Dini unsurları temel alarak hareket ettiğini iddia eden FETÖ/PDY'nin, dini değerleri zamana ve şartlara göre kendi idealleri doğrultusunda yorumlaması, ülkesi ve devleti ile barışık olmak yerine devleti kendisine hasım olarak görmesi, açık ve şeffaf olmak yerine bir istihbarat örgütü gibi 'kod isimler, özel haberleşme kanalları, kaynağı bilinmeyen paralar' kullanması, yönetim kadrosunun faaliyetleri yurt dışından idare etmesi, hasımlarını saf dışı etmek için her türlü baskı, şantaj ve yasa dışı yöntemi kullanması, çeşitli yabancı misyon temsilcileriyle mahiyeti bilinmeyen görüşmelerde bulunması, söz konusu yapının 'casusluk faaliyetlerini de kapsayan organize olmuş bir örgüt' olduğunu ortaya koyan unsurlardır."

Kritik yerdekiler ayrı yapılanma içerisinde

İddianamede, mülkiye, emniyet, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve yargı içerisinde faaliyet gösteren "imam"ların ayrı bir yapılanma içerisinde bulunduklarına dikkati çekilerek "Bu yapılanmada yer alanlar, devletin hassas kurumlarında görev yapmaları nedeniyle takip edilmemek için diğer örgüt mensuplarına nazaran daha fazla önlemler almakta ve teknolojinin iletişim konusunda sağladığı imkanlardan kontrollü bir seviyede istifade etmektedir." denildi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Tavas Cumhuriyet Savcılığı tarafından FETÖ/PDY'nin Tavas'taki "mütevelli" heyet oluşumu, dershane, yurt, pansiyon ve okullardan oluşan eğitim yapılanması, ilçedeki kadın yapılanması ve "ışık evleri" yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturma ve yapılan operasyonlar neticesinde 31'i tutuklu 72 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 31'i tutuklu 72 şüphelinin, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üyelik suçundan yargılanmaları istenmişti.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.