Fetih hareketinin 50. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor

Fetih hareketinin 50. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor

Fetih Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin 50'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ramallah ve Gazze'de etkinlikler düzenlendi.

Fetih hareketinin kuruluşunun 50'nci yılı nedeniyle düzenlenen kutlamalar, Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın kızının eşliğinde kuruluş meşalesinin yakılmasıyla başladı.

Abbas, Filistin yönetim merkezinden yaptığı konuşmada, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasını öngören karar tasarısının BM'de reddedilmesine değinerek, "BM Güvenlik Konseyi, dünyanın ve yolun sonu değil. Bizim de bugünden itibaren söyleyeceklerimiz ve yapacaklarımız var" diye konuştu.

Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasında ısrarlı olduklarını vurgulayan Abbas, Gazze'nin imarı konusunda da kararlılıklarını dile getirerek, "Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'sız devlete hayır. Bize hakkımızı vermek istemiyorlar ancak mutlaka alacağız. Kim, bizim ümitsizliğe kapıldığımızı zannederse hayal kırıklığına uğrar. İzlediğimiz siyaset ve tutumumuzu sürdüreceğiz. Ana hedefimiz, halkımızın maslahatıdır" ifadesini kullandı. 

Abbas, daha sonra eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın mezarını ziyaret ederek çelenk koydu. 

Gazze'deki kutlamalar

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Aga, hareketin Gazze'deki yöneticilerinin de hazır bulunduğu Meçhul Asker Meydanı'nda Filistin Devrim Meşalesi'ni tutuşturdu. Meydanda toplanan çok sayıda Filistinli, eski lider Yasir Arafat ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın resimlerini taşıdı.

Fetih yöneticilerinden Faysal Ebu Şehla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin'in özgürleştirilmesi, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması, dönüş hakkı, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması gibi hedeflere ulaşmak için çaba gösterdiklerini belirterek, Fetih'in 2015'te Filistin Devleti'nin kuruluş stratejisini benimseyeceğini ve işgalin bitirilmesi için mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

Fetih yöneticilerinden Yahya Rabah, Filistinlilerin içinde bulundukları zor şartlar nedeniyle Gazze'de kutlama merkezi kurulmayacağını sadece meşale yakılmakla yetinileceğini açıklamıştı. 

Arafat'ın önderliğinde 1965'te kurulan Fetih Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi, her yıl 1 Ocak'ta kuruluşunu düzenlediği bir takım etkinliklerle kutluyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.