Ferhadiye Camisi 21 yıl sonra açılıyor

Ferhadiye Camisi 21 yıl sonra açılıyor

Bosna Hersek'te 1993'te dinamitle yıkılan Ferhadiye Camisi 21 yıl sonra açılıyor

Bosna Hersek'in Banya Luka kentinde, ülkede yaşanan savaş sırasında Çetnikler tarafından 7 Mayıs 1993 yılında temeline dinamit yerleştirilerek yıkılan tarihi Ferhadiye Camisi'nde, 21 yıl sonra teravih namazı kılınacak.

Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin en büyük kenti Banya Luka’da 1992-95 savaşında temellerine kadar yıkılan, taşları Vırbas Nehri'ne atılan, arazisi bir süre park alanı ve şehir çöplüğü olarak kullanılan, ülkenin sembollerinden biri konumundaki tarihi Ferhadiye Camisi’nin yeniden yapım çalışmalarında sona gelindi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) bir süre önce yarım kalan inşaatın tamamlama çalışmalarını üstlenmesi üzerine, camideki inşa çalışmaları hızlandı.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, tarihi Ferhadiye Camisi'ndeki çalışmaları Banya Luka Müftüsü Osman Kozliç'le birlikte yerinde inceledi.

Çevik, TİKA'nın, tarihi Konyits Köprüsü, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Maglay Kurşunlu-Yusuf Kalavun Paşa Camii restorasyonları, tarihi Saraybosna Mevlevihanesi’nin yeniden inşası ve Aliya İzzetbegoviç’in doğduğu evin restorasyonu gibi projelerle Bosna Hersek’in tarihi ve kültürel mirasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Bosna Hersek'teki savaşta yıkılan Ferhadiye Camisi'nin 1993 yılında ibadete kapatıldığını belirten Çevik, "1572-1579 yılları arasında inşa edilen Ferhadiye Camisi, Banya Luka'da Ferhat Paşa tarafından inşa ettirilmiş, Osmanlı'nın Sancak merkezinde bulunan bir cami. Bosna Hersek'te yaşanan savaştan dolayı bu cami 1993 yılında ibadete kapatılmış. Şimdi biz yaklaşık 21 sene sonra, Ferhadiye'yi inşallah bu ramazanda, teravih namazının kılınacağı hale getireceğiz ve camimizi bu ramazanın sonuna doğru da tamamlayacağız" diye konuştu.

Bosna’daki savaş boyunca, 614 cami, 218 mescit, 69 Kur’an kursu, 4 tekke, 37 türbe ve 405 diğer vakıf eseri Sırp ve Hırvatlar tarafından yıkıldı. Restorasyon çalışmaları UNESCO tarafından yakından takip edilen Ferhadiye Cami, Ulusal Anıtları Koruma Komsiyonu tarafından tescil edilmiş milli anıt niteliğine sahip olduğu gibi UNESCO Dünya Mirası listesine adaylık süreci de devam ediyor.

Bosna Sancak Beyi Ferhat Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan ve Bosna-Hersek’in Osmanlı dönemine ait en önemli tarihi kültürel eserlerinden Ferhadiye Camii, 7 Mayıs 1993'te Sırp çetnikler tarafından temellerine dinamit konularak havaya uçuruldu. Banya Luka’daki tarihi Ferhadiye Camisi'nin yıkıldığı ve Boşnaklar arasında büyük bir hüzne yol açan bu olayın yaşandığı 7 Mayıs, Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından ülkede ”Camiler Günü” olarak ilan edildi. Bosna Hersek İslam Birliği öncülüğünde Ferhadiye Camisi, 2001 yılından bu yana aslına uygun bir biçimde yeniden inşa edilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl içinde kaynak yetersizliği nedeniyle durma noktasına gelen caminin inşa çalışmaları TİKA'nın desteğiyle yeniden hızlandı.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.