Felçli hastalar 'düşünce gücü' ile rahatlayacak

Felçli hastalar 'düşünce gücü' ile rahatlayacak

Tekerlekli sandalye kullanan hastalar bundan böyle ikinci bir kişiye gerek duymadan sandalyelerini rahatça hareket ettirebilecek.

 Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) öğrencileri geliştirdikleri bir yöntem ile düşünce gücü ile hareket edebilen tekerlekli sandalyenin alt yapısını oluşturdu. Özellikle boyundan aşağısı felçli olan hastalar için umut teşkil eden çalışmanın, hastaların yalnız başına hareket edebilmelerine imkân sağlaması amaçlanıyor. Şu anda alt yapısı oluşturulan çalışma maket bir TIR üzerinde gerçekleştirildi. Hastanın başına takılan bir aletle beyinden gelen sinyaller TIR’ı istediği yöne doğru hareket etmesini sağlıyor. Beynin en güçlü sinyalleri verdiği ifade edilen kızgınlık ifadesi ile ileri giden TIR, hastanın hayret verici ifade kullanmasıyla geriye gidiyor.
Diğer yönler için farklı duygularla hareket eden TIR, hastanın istediği yerlere yönlenebiliyor. Şu anda geliştirme aşamasında olan bu çalışmanın sonuç vermesi üzerine YDÜ öğrencileri, bu buluşun ikinci aşamasına geçerek TIR’ı beynin normal düşünce moduna geçirerek tekerlekli sandalyeye uyarlamayı amaçlıyor.

FELÇLİ HASTALAR EVE HAPSOLMAKTAN KURTULUYOR

Konu ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamada bulunan YDÜ öğrencisi Şenol Korkmaz, bu çalışmada boyundan aşağı felçli olan hastaları hedef aldıklarını söyledi. Bu insanların hem tekerlekli sandalyeye bağımlı hem de diğer hastalara göre ellerini kullanamadıkları için daha güçsüz durumda olduklarını belirten Korkmaz, bu nedenle en uygun yöntemin sandalyeyi hareketi beyin kontrolüyle gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.

"BU PROJE İLE FELÇLİ HASTALAR DÜŞÜNCE GÜCÜ İLE HAREKET EDECEK"

Yaşamlarında fiziksel aktiviteleri bulunmamasının psikolojik açıdan da hastalara büyük bir sorun teşkil ettiğine vurgu yapan Korkmaz,“Geliştirdiğimiz bu proje ile kullanılan tekerlekli sandalyeyi ileri- geri, sağa -sola yönlendirmelerini sadece düşünerek yapmalarını sağlayacağız. Örnek veriyorum ileri gitmeyi düşündüklerinde kendisini ileri gider gibi hissetmesi, sola dönmek istediğinde sola dönmeyi düşündüğünde tekerlekli sandalyenin sola dönmesini sağlayarak bu şekilde günlük yaşamlarında hareket kabiliyetlerini geri kazanmalarını sağlamalarını amaçlıyoruz. “ diye konuştu.

Şu anda portatif olarak söz konusu TIR'ı geliştirdiklerini ifade eden Korkmaz, bunu düşünce gücü ile ileri-geri, sağa-sola hareket ettirebildiklerini aktardı.
“Tabi bu tekerlekli sandalye için üzerine ekstra güvenlik için sensörler eklememiz gerekecek.” diyen Korkmaz,“Şu anda çalışmamız gayet iyi bir şekilde devam ediyor. TIR'ı yaptığımız aynı mantıkla tekerlekli sandalyeyi de yürütmeyi yakın bir zamanda gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.