Felaketzedeleri Türkiye sarıyor

Felaketzedeleri Türkiye sarıyor

Afganistan'da meydana gelen heyelan ve sel felaketi mağdurlarına TİKA'nın koordinatörlüğünde Türk dernekleri yardım elini uzattı.

RİDA-DER Başkanı Mehmet Şahin, "Ailesini, akrabalarını kaybetmiş insanlar barınma sorunu yaşıyor. Geceleri çok soğuk oluyor. Sel felaketinin yaşandığı bölgede binin üzerinde çadır kurulmuş. Konteynerlerle barınma ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz" dedi.
 
Afganistan'da toprak kayması ve sel felaketi mağdurlarının yaralarını Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde Türk yardım dernekleri sarıyor. Son günlerde doğal afetlerle boğuşan, heyelan ve sel felaketiyle anılan bir ülke haline gelen Afganistan'da, geçtiğimiz ay Ab Barik köyünde meydana gelen heyelanda yaklaşık 2 binin üzerinde insan ve yüzlerce ev toprak altında kaldı. İki ay önce de Cevizcan, Sar-i Pul ve Badgis vilayetlerinde aşırı yağışların yol açtığı sel felaketinde ise yaklaşık 200 kişi yaşamını yitirdi. Son olarak 7 Haziran'da ülkenin kuzeyindeki Bağlan vilayetindeki selde de 75 kişi hayatını kaybetti, 5 bin ev kullanılamaz hale geldi. TİKA'nın koordinatörlüğünde Türkiye'den giden yardım dernekleri tarafından başlatılan çalışma ile sel felaketinin yaşandığı bölgede halkın yaraları sarılmaya çalışıyor.

BİNİN ÜZERİNDE YARDIM PAKETİ

RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği (RİDA-DER) Başkanı Mehmet Şahin, Afganistan'da eğitim merkezi ve yetimhane çalışmalarının olduğunu söyledi. Bu ülkede açmayı planladıkları eğitim merkezi ve sünnet organizasyonu için gönüllüler ile Kabil'e gittiklerini aktaran Şahin, "Afganistan'da ortak çalışma yürüttüğümüz yardım kuruluşumuzla bu ülkede yapacağımız çalışmaları planlarken heyelan felaketi haberini aldık" diye konuştu. Şahin, öncelikli işlerinin felaket bölgesindeki insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek gıda paketi hazırlamak olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Gıda, ilaç ve temizlik maddelerinin içinde bulunduğu yaklaşık binin üzerinde yardım paketini heyelanın olduğu Bedahşan bölgesindeki Ab Barik köyüne götürdük. Olayın yaşandığı günün akabinde, çaresiz, evlerini kaybetmiş, soğuk ve çeşitli sıkıntılarla boğuşan halkın bir nebze olsun acısını dindirmeyi istedik. Oradaki durumu görünce insanın içi parçalanıyor. Çok sıkıntılı durumdalar. Vadi şeklinde bir bölge, altında dere akıyor. Heyelan sonucu yamaçlardaki evlerin çoğu toprak altında kalmış." Afganistan devletince bölgede kurtarma çalışması başlatılamadığını ifade eden Şahin, "İnsanlar çaresizce toprak altında kalan yakınları için dua ediyordu" dedi.

EN BÜYÜK SORUN BARINMA

Şahin, sel felaketi yaşanan bazı bölgelere de yardım götürmeye çalıştıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Ailesini, akrabalarını kaybetmiş insanlar, barınma sorunu yaşıyor. Geceleri çok soğuk oluyor. Sel felaketinin yaşandığı bölgede binin üzerinde çadır kurulmuş. Konteynerlerle barınma ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Oradaki insanlara, 'buraya yardım için ilk gelen kim' diye sorduğumuzda, 'TİKA vasıtası ile Türkiye ve Tacikistan' dediler. Elimizden ne geliyorsa yaptık. Yalnız olmadıklarını hissettirmek istedik. Tabii yardımlar son derece yetersiz." Şahin, Türkiye'ye döndükten sonra da sel felaketinin devam ettiği haberini aldıklarını dile getirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.