Faturası yüksek gelince kendi elektriğini üretti

Faturası yüksek gelince kendi elektriğini üretti

Elektrik faturasının altından kalkamayınca Kırsal Kalkınma Yatırım Destek ofisine başvurdu.

Siirt'te, kendisine ait arsasında daha önce iki sebze serası kuran Hamza Keleş adlı çiftçi, yüksek elektrik faturalarından şikayet edince güneş panelinden elektrik üretti. Üçüncü serasını kuran Keleş, elektrik faturasının altından kalkamayınca Kırsal Kalkınma Yatırım Destek ofisine başvurdu. Olumlu yanıt alan Keleş, güneş enerji paneli ile elektrik üretimi projesini hayata geçirdi.
Siirt merkezine 15 kilometre uzaklıkta Veysel Karani beldesi karayolu üzerinde daha önce kendisine ait 2 sebze serası bulunan ve üçüncü serayı da hayata geçiren Hamza Keleş, yüksek miktarda gelen elektrik faturalarına çözüm bulmak için başvurduğu Kırsal Kalkınma Yatırım Destek ofisinden olumlu yanıt alınca, güneş enerji paneli ile elektrik üretimi projesini hayata geçirdi. Beş yıl içinde 3'ncü serayı kuran Keleş, "Köyümüzde, Mehmet Ali Keleş isminde kurduğumuz üçüncü sera hizmete girdi. Seramızda 40 kişi istihdam etmekteyiz. Güneş enerji panellerini alternatif ısıtmalı serasını Kırsal Kalkınma Yatırım Destek projesi ile yüzde 50'si hibe olarak gerçekleştirdik. Bölgemizde ve ülkemizde enerji ihtiyacı var. Kendi elektriğimi üretmekten mutluyum. Ekonomik olarak da bir getirisi var. Bu gördüğümüz sera toplamında 15 bin 650 metrekareden oluşmaktadır. Serada yılda 250 bin ton salatalık üreteceğiz. Ürettiğimiz salatalığı önce kendi ilimizin iç piyasasında satacağız, geri kalanını da çevre illere dağıtacağız" dedi.

Yüksek faturaya kendi elektriğini üreterek çözüm bulan Hamza Keleş, 2 sebze serasına bir yenisini daha ekledi.


28 panelden oluşacak sistemden 30 KW enerji üreteceğini belirten Keleş, üretilecek elektrik enerjisinin bir kısmını seranın aydınlatma ve ısıtma giderleri için kullanacağını, geri kalan enerjiyi de devlete satacağını söyledi. Seranın faaliyette olduğunu, güneş panelinden elektrik üretiminin de 5 gün içinde başlayacağını aktaran Keleş, toplam 1 milyon 350 bin liraya mal olan sera ve güneş enerjisi paneli projesinin yüzde 50'sinin Tarım Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteğinden karşılandığını söyledi.

 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.