Fatsa'da Asırlık Cami Restore Ediliyor

Fatsa'da Asırlık Cami Restore Ediliyor

Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Bolaman beldesinde bulunan tarihi Gölbaşı Mahallesi Camii'nde restorasyon çalışmaları başladı.

Çalışmalara ilişkin açıklama yapan Fatsa Müftüsü Hüseyin Can, Anıtlar Kurulu'ndan alınan onaydan sonra bir asırlık tarihi camide çalışmaların devam ettiğini ve restorasyon projesi için Ordu İl Özel İdaresi'nin kaynak aktardığını söyledi.

Fatsa Müftüsü Hüseyin Can şu bilgileri verdi: "Tarihi camileri kendi kendinize restore edemiyorsunuz. Anıtlar Kurulu'nun inceleme ve tespit yapması gerekiyor. Bu çalışma süreci tamamlandı. Restorasyonu üstlenen Ordu İl Özel İdaresi. Bütün masraflar buradan karşılanıyor. Yaklaşık bir ay önce camide çalışmalar başladı. Yüklenici firma teslim alma tarihinden itibaren 300 gün içinde camiyi bize teslim edecek. Caminin alt katı kullanılamaz durumdaydı. Kullanılır hale getirecekler. İç kısımdan alta kata inecek merdivenler olacak. Tamamen ahşap malzeme kullanılacak. Binanın aslı muhafaza edilecek. Böylece alt katı da cami olarak kullanmış olacağız. Tabana 5 cm kalınlığında çamdan tahta döşeme yapılacak. Caminin asıl kapısı kuzey yönünde. Ama zaman içinde bu kapı kapatılmış. Sanıyorum deniz tarafından rüzgar aldığı için kapandı. O kısım kapanınca batı yönünde kapı açılmış. Bu çalışma sonunda kuzey tarafındaki kapı şekil olarak yine yapılacak. Dolayısıyla kullanılmayacak. Çünkü o kapıdan cemaatin girip çıkması tehlike arz ediyor. O kapının hemen yanından Karadeniz otoyolu geçiyor. Biz Fatsa Müftülüğü olarak bu çalışmanın sadece takibini yapıyoruz. Caminin minare yeri de var. Ama projede minarenin yapımına ilişkin bir durum yok. Cemaat minare yapılmasını çok istiyor. İnşallah caminin bir buçuk katı bir minare yapılır. Tabi bunun için Anıtlar Kurulu'nun onayı gerekiyor. Bu yönde talebimiz oldu ama demek ki; burada minare uygun görülmedi. Bu arada minber olduğu gibi kalacak. Mihrap aslına uygun olarak yapılacak."

Haebrler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.