Fatih’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’in tıpkıbasımı yapılacak

Fatih’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’in tıpkıbasımı yapılacak

Osmanlı hat ekolünün kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah’ın eseri ilk basılan Kur’an-ı Kerim olacak.

Aslıhan AYdın'ın haberi:

Osmanlı döneminde hattatların yazdığı Kur’an-ı Kerim’lerin tıpkıbasımı yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Kur’an-ı Kerim’lerin arasında Fatih Sultan Mehmet’in okuduğu rivayet edilen nüshalar da var.” dedi.

Yazma eserlerin korunması için çeşitli çalışmalar yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi de elyazması Kur’an-ı Kerim’lerin tıpkıbasımı için proje hazırladı. Proje kapsamında, Osmanlı Devleti’nin en ünlü hattatlarının yazdığı Kur’an-ı Kerim’ler yeniden basılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Tıpkıbasımı yapılacak Kur’an-ı Kerim’lerin arasında Fatih Sultan Mehmet’in okuduğu rivayet edilen nüshalar da var.” dedi. Yazma eserlerin bir milletin kimlik belgeleri olduğunu belirten Çelik, “Yazma eserlere hakkıyla hürmet ve hizmet etme ilkemiz, onu sadece korumakla sınırlı değil. Yazma eserlere yapacağımız en önemli hizmet, onu çoğaltarak herkesin okumasını sağlamak olacaktır. ” açıklamasını yaptı.

Proje kapsamında tıpkıbasımı yapılacak ilk Kur’an-ı Kerim, Osmanlı hat ekolünün kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah’ın eseri olacak. II. Bayezid’in hat hocalığını yapan Şeyh Hamdullah’ın yaklaşık 500 yıl önce harekeli nesih hatla yazdığı Kur’an-ı Kerim, günümüz teknolojisiyle ustasının elinden çıktığı şekliyle yeniden hayat bulacak. Proje kapsamında tıpkıbasımı yapılacak ikinci yazma eser ise Osmanlı’nın son döneminde yaşamış büyük hat üstatlarından Hasan Rıza Efendi’nin. Nesih-Rikâ hatlı nüsha, Sultan V. Mehmed Reşad’ın, Osmanlı tahtına çıktıktan sonra, Eyüp Sultan’da yaptırmaya niyetlendiği türbesinde sesli okunması için yazdırdığı Kur’an-ı Kerim. Tıpkıbasımı yapılacak olan üçüncü Kur’an-ı Kerim de Fatih Sultan Mehmed’in okuduğu rivayet edilen nüsha olacak. Mes’ud b. Maksud’un 1462 yılında nesih hatla yazdığı nüshanın girişinde Kur’an-ı Kerim’in indiriliş süreci, ilk ve son inen ayetler üzerine rivayetler de yer alıyor.

indir.20140205101544.jpg

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.