Fatih’in mahzun camileri açılmayı bekliyor

Fatih’in mahzun camileri açılmayı bekliyor

İstanbul’un fethinin 561. yılını kutladığımız şu günlerde Fatih’in eserleri cami ve mescidler ibadete açılmayı bekliyor

İstanbul Fethi’nin sembolü olan ve fetihten sonra camiye çevrilen Ayasofya ile Fatih Sultan Mehmet döneminde inşaa edilen Rumelihisarı’nda bulunan Boğazkesen Mescidi, Yedikule’de bulunan Fatih Camii, Cankurtaran Mescidi, Toklu Dede Mescidi ve Avcı Bey Mescidi’nin restore edilerek yeniden cemaatin hizmetine kavuşması bekleniyor.
 
FETHİN SEMBOLÜ AYASOFYA CAMİİ KAPALI!
 
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra 300 cami, 59 medrese, 59 hamam, 29 bedesten yaptırdı. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul fethedildikten sonra yeni gelen Müslüman nüfus için 8 kiliseyi camiye çevirmiş ve Hıristiyan nüfus için geri kalan kiliselere el sürmemişti.
 
Kiliseden camiye çevrilen ve fethin sembolü olarak Ayasofya camiye çevrildi.
 
Ayasofya ve diğer kiliseden döndürülen camilerde duvar resim ve figürleri tahrip edilmeden üstü kapatıldı. Ayasofya Camii; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal tarafından sahte bir imzayla müzeye çevrildi.
 
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü vekili iken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Ayasofya’da işgalci olduğunu açıklamıştı. Dr. Ertem’in, 24 Mayıs 2006 tarihli yazısında; Ayasofya’da; 2, 3, 4, 5 ve 6 parsel sayılı taşınmazların 1 Mayıs 1984 tarihinden itibaren Kültür Bakanlığı Ayasofya Müzesi Müdürlüğü’nün işgalinde olduğuna dikkat çekiliyor. Ayasofya’da 2, 3, 4, 5 ve 6 parsel sayılı parseller, Ayasofya’nın şadırvanı ve camiye gidiş yönüne tekabül ediyor.
 
CANKURTARAN MESCİDİ
 
Fatih Sultan Mehmed inşa ettiği Cankurtaran Mescidi de ibadete açılmayı bekliyor. İstanbul Sultanahmet Cankurtaran Mahallesi’nde bulunan Cankurtaran Mescidi’nin ihyası için Kültür Bakanlığı’nın girişimde bulunması bekleniyor.
 
DENİZ ABDAL MESCİDİ İHYA EDİLMEYİ BEKLİYOR
 
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nin girişinin sağındaki çamlık alan Fatih Sultan Mehmed dönemi ulemasından Deniz Abdal adına mescid de kapalı… Buranın da ihyası bekleniyor.
 
Yeni Akit
 
ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.