'Fatih Müslüman mı, hıristiyan mı öldü' sorusuna çok kızdı

'Fatih Müslüman mı, hıristiyan mı öldü' sorusuna çok kızdı

İlber Ortaylı, “Bir gazeteci aradı beni ama öyle saçma bir soru sordu ki..."

Risale Haber-Haber Merkezi

Tarihçi İlber Ortaylı, bir gazetecinin "Fatih Müslüman mı, hıristiyan mı öldü" sorusuna çok kızdı. 

Ahmet Hakan'ın CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında konuşan Ortaylı, canlı yayında İstanbul’un fethini değerlendirdi. Ortaylı, “Bir gazeteci aradı beni ama öyle saçma bir soru sordu ki çok sinirlendim. Bana ”Fatih hıristiyan mı öldü sorusunu sordu” dedi.

Ortaylı, şöyle konuştu:

"Sağda solda, çocuklara çok kötü şeyler öğretiyorlar. Bir gazeteci beni aradı. Fatih ölürken Müslüman mı ölmüş hıristiyan mı ölmüş diye soruyor. Böyle saçma bir şey olamaz. Adam bir padişahın oğlu ve hilafet bize Yavuz Sultan Selim ile gelmedi vardı o unvan eskiden de. En azından kaynaklarda bunu görürsünüz. Padişahtan Allah hilafetini devam ettirsin diye fermanlar vardır. Bir takım arkadaşlar var Fatih’e hıristiyanlık yaraştırıyorlar, bir takım arkadaşlar da var Fatih’in Müslüman olması onları rahatsız ediyor ne hikmetse. 

"Bunlar genç dimağlara sokuluyor. Bu çok yanlış bir tarihtir. Milleti sükut-u hayale uğratır. Fatih Sultan Mehmet devrinin çok renkli, çok önemli bir entellektüelidir. Batıda bile bu kadar renklisi yoktur. Arapça, Farsça kalem oynatıyor. Şakır şakır Yunanca okuyor. Ben bunu palavra zannediyordum. Bizim Türkler demiyor bunu. Ecnebiler diyor. Sonra baktık Topkapı'da bunun böyle olduğu belli. İtalyanca bildiğini herkes biliyor zaten. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.