Farklı ülkelerden Müslüman gençler bir arada!

Farklı ülkelerden Müslüman gençler bir arada!

İslam medeniyeti farklı ülkelerden Müslüman gençleri bir araya getirdi.

Bu yıl ilki düzenlenen Hayrat Gençlik Forumu 50 ülkeden 120 genç ile akademi ve siyaset dünyasının alanlarında uzman isimlerini bir araya getirdi. İstanbul’da, 31 Temmuz’da başlayan ve 9 Ağustos’ta sona erecek olan etkinliğin ev sahipliğini İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi üstlendi. Konuşmacı olarak T.C. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Prof. Dr. Recep Şentürk, Yazar Yusuf Kaplan, Dr. Mazen Hashem, Hasan Spiker ve alanlarında uzman isimlerin yer aldığı forumun konu başlığı "İslam Medeniyetinin İzinde" olarak belirlendi. Hayrat Uluslararası Öğrenci Derneği ve Hayrat Vakfı işbirliğinde Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul Valiliği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları’nın desteği ile düzenlenen etkinlikte, Ortak İslam Medeniyeti anlayışı zemininde bir araya gelen Müslüman gençler, daha iyi bir İslam dünyası oluşturmak için çalışmalar yapacak. Forum kapsamında gençlere destek sözü veren Zeytinburnu, Başakşehir, Bağcılar, Üsküdar ve Küçükçekmece Belediye Başkanları, akşam yemeklerinde gençlerle bir araya gelecek.

İSLAM MEDENİYETİNİ DİĞERLERİNDEN AYIRAN ÖZELLİKLER

Forumda konuşmacı olarak yer alan Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk ‘’İslam Medeniyeti’’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İstanbul’un kültürel rolünü son dönemlerde yitirmeye başladığını ve bu tarz etkinliklerle yeniden bu özelliği kazanacağını belirten Şentürk, yaptığı sunum ile ilgili bilgiler verdi. İslam medeniyetinin varlığı ve bu medeniyeti diğerlerinden ayıran özellikler üzerinde duran Şentürk, İslam medeniyetini diğerlerinden ayıran 3 özellik üzerinde durdu. Bu 3 özelliğin fıkıh ilmi, isnad sistemi ve İslam medeniyetinin diğer medeniyetler ile ilişkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Recep Şentürk, ‘’Fıkıh ilmi insan davranışının incelendiği bir bilim olarak Müslümanlar tarafından geliştirilmiştir. İsnad sistemi ise bilginin güvenilir bir şekilde nesilden nesile hoca talebe ilişkilerinin kaydedilmesi yoluyla aktarılmasıdır. Bu da Müslümanlar tarafından icat edilmiş bir sistemdir ve kayda geçirilmiştir. Bu sistem, dünyada kayda geçirilmiş en uzun sosyal ilişkiler ağıdır’’ diye konuştu.

’İSLAM MEDENİYETİ AÇIK BİR MEDENİYETTİR’

İslam medeniyetini açık bir medeniyet olarak isimlendirdiğini belirten Prof. Dr. Recep Şentürk, ‘’Müslümanlık ve İslam’ın kurduğu medeniyet, diğer medeniyetlere saygılıdır ve onları yok etmeye çalışmaz, Müslümanlara verilen hakların aynısı diğerlerine de verilmiştir. Ancak modernleşme ile birlikte 20. Yüzyılda Müslümanlar hem fıkıhı hem isnadı hem de medeniyet özelliklerini terk ederek batıdan kapalı medeniyet ideolojisini aldı ve bu yüzden birçok problem yaşadı’’ dedi. Çıkış yolu olarak ise fıkıh ve isnad sistemlerinin ihya edilmesi gerektiğini söyleyen Şentürk, bunların yanı sıra diğer medeniyetler ile olan ilişkilerde açık medeniyet yaklaşımının benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti.

’GENÇLER İSLAM MEDENİYETİNİ KONUŞUP, TARTIŞACAK’

Hayrat Gençlik Forumu’nun bu sene ilkini düzenlediklerini ve etkinliği bir medeniyet başkenti olduğu için İstanbul’da yaptıklarını belirten Hayrat Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Cengiz Günaydın açılışlarını Eyüp Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirdiklerini söyledi. Programın kapanışını da İslam medeniyetinin diğer bir başkenti olan Bursa’da yapacaklarını ifade eden Günaydın, ‘’İslam dünyasının çeşitli ülkelerinden davet ettiğimiz gençler 10 günlük süre boyunca kendi aralarında İslam medeniyetini konuşacak ve tartışacaklar. Böylelikle İslam medeniyetinin muhtaç olduğu birliğin, beraberliğin, dayanışmanın ve kardeşliğin küçük bir numunesini tesis etmiş olacaklar.’’ dedi.

İSLAM MEDENİYETİNİ İNGİLİZCE TANI(TI)YORLAR

Hayrat Öğrenci Derneği olarak yurt dışından gelen gençlerin maddi ve manevi eğitimleriyle ilgilendiklerini dile getiren Cengiz Günaydın 200’ün üzerinde öğrenciyi Türkiye’de misafir ettiklerini söyledi. Bu gençlerin Türkiye tecrübelerini ve memnuniyetlerini dış dünyadaki arkadaşlarına ulaştırmak için onlarla birlikte geçen sene bir proje yazdıklarına değinen Günaydın, ‘’Medeniyetimizi İngilizce tanı(tı)yoruz’’ projesi altında bir yıldır bu genç arkadaşlarımıza gerek Türkiye’deki uluslararası öğrencilerle gerekse Yine Türkiye’deki gençlerle medeniyet okumaları yaptık. Edindiğimiz tecrübeyi birikimi, bütün bu çalışma ve okumaları İngilizce olarak yaptık. Bu gençlerin İslam dünyasındaki diğer arkadaşlarını davet etmesini ve bir senelik birikim ile okumalarını o arkadaşlarına aktarmalarını ve İstanbul ile tanışmalarını arzu ettik’’ diyerek sözlerini noktaladı.

’HEDEFİMİZ İSLAM DÜNYASINDAKİ PROBLEMLERE ÇÖZÜM ÜRETMEK’

Etkinliğin oluşumunda görev yapan ve program kapsamında bir de sunum gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Öğrencisi Sudan’lı Süleyman Nasir, hedeflerinin İslam dünyasındaki sıkıntılara çözüm üretmek olduğunu belirtti. İslam medeniyetinin merkezinde tevhit olduğunu söyleyen Nasir bu programda medeniyeti tartıştıkları ve Amerika’dan Afrika’ya Endonezya’dan Balkanlara kadar farklı ülkelerden birçok gencin bu etkinlik ile bir araya geldiğini söyledi. ‘’Müslüman olarak birbirimizi tanımamız gerekiyor’’ diyen Nasir, hedeflerine ulaşma yolunun İslam medeniyetini tanımaktan, ecdat ile istişare yapmaktan geçtiğini dile getirdi. Geçmişteki hayatlardan nasıl dersler alınabileceğini ve İslam medeniyetinin yeniden inşasının nasıl olacağını tartıştıklarını ifade eden Süleyman Nasir hedeflerini gerçekleştirebileceklerine inandıklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum