Farklı din temsilcileri Moskova'da iftarda buluştu

Farklı din temsilcileri Moskova'da iftarda buluştu

Farklı din temsilcileri Moskova'da iftarda buluştuRusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Ramazan çadırında, farklı inançlara mensup insanlar iftar yemeğinde bir araya geldi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Ramazan çadırında, farklı inançlara mensup insanlar iftar yemeğinde bir araya geldi. Programa katılan konuşmacılar, Ramazan’ın barış, huzur ve hoşgörü atmosferine önemli katkı sağladığını dile getirdi. Ünlü Rus gazeteci Dmitri Kiselyov, Kırım Tatar kalpağı ile kürsüye çıkarak Rusya Müslümanlarının Ramazan ayını kutladı.
 
Rusya Müftüler Konseyi’nin öncülüğünde ve Moskova Belediyesi’nin himayesinde Zafer Parkı’nda kurulan çadırdaki iftara 500’e yakın davetli katıldı. Mısır’dan gelen imam Şeyh Ali’nin Kur’an ve ezan tilaveti ile gönüllerin doyduğu çadırda, Türk yemek firması Orgavita Catering’in hazırladığı leziz yemeklerle karınlar doydu. 
 
Açılışa Moskova Müslümanları Dini İdaresi Başkanı İldar Alyautdinov, Kremlin Sarayı İç Politika Dairesi Başkan Yardımcısı Almaz Fayzullin, Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Ravil Ahmetşin, Rusya Bugün haber ajansı Genel Müdürü ünlü gazeteci Kiselyov, Tataristan Müftüsü Kamil Samigullin, Rusya Musevi Birlikleri Kongresi Başkanı Zinoviy Kogan, Rusya Ortodoks Kilisesi temsilcisi Roman Bagdasarov, Rusya Protestan Kilisesi Birlikleri Başkanı Sergey Ryahovski, sivil toplum örgütleri ve Müslüman ülke diplomatları katıldı. Gecede Rusya’nın kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Dağıstan uyruklu sanatçı Hadis Sabiyev'in okuduğu “Mübarek Ramazan” ve diğer ilahileri beğeni topladı.
 
RAMAZAN ÇADIRI BÖLMÜYOR, BİRLEŞTİRİYOR
 
Programın açılış konuşmasını yapan Moskova Müftüsü İldar Alyautdinov, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdinov’un selamlarını katılımcılara iletti. Ramazan çadırının ilk kez 30 gün hizmet vereceğini ifade eden Moskova Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Alyautdinov, “Bu yıl 9’uncusu yapılan çadırımız iftar yemeğinin yanısıra 30 gün çeşitli etkinlik ve programlar sunuacak. Her gün çeşitli etniklere ait yemekler ikram edilecek. Ramazan çadırının en önemli özelliği, Zafer Parkı'nda kurulmasıdır. Çünkü burada Camii, Ortodoks kilisesi, Musevi havrası bulunuyor. Dolayısıyla çadırımız herkese açık. Çadırımızın da güzelliği bu: bölmek değil birleştirmek. Çadırımıza gelen herkes aziz misafirimiz.” dedi.
 
KREMLİN YETKİLİSİ: RAMAZAN ÇADIRI ONURLU BİR GELENEĞİNE SAHİP
 
Kremlin yetkilisi Fayzullin, “Ramazan çadırının kendine özgü onurlu bir tarihi vardır. 9’uncusu yapılan bu güzel gelenekte anlamlı buluşma ortamı sağlanıyor. Müslüman ve diğer inanç temsilcileri aynı masayı paylaşıyor. Tarihte Rus Müslümanları ülke tarihinde önemli rol oynadı. Rusya büyük vatan, ne mutlu ki inanç sayesinde ayaktayız. Allah hepimizin! Bugünkü Ramazan çadırı da bunun güzel ve anlamlı örneği.” şeklinde konuştu.
 
ÜNLÜ RUS GAZETECİ: ORTODOKSUM, AMA İSLAM BANA YABANCI DEĞİL
 
Rusya Bugün haber ajansı Genel Müdürü Kiselyov, “Bu davetiniz beni çok duygulandırdı. İlk kez katılıyorum. Nenemin babası aslen Kırım Tatarı. Babam da Kırım Tatarı kanını taşıyordu. O İslam’ın geleneklerine çok samimi davranıyordu. Bana çocukken böyle terbiye verdi. Ortodoksum, fakat Rusya’nın bu güzel İslam geleneğine büyük saygım var, bana yabancı değil. Rusya’da hiç bir zaman dini savaşlar olmadı ve olmayacak. Bu tüm dünya ve uygarlıklar için güzel örnek. Burada Kur'an’dan güzel ayetler okundu, duygulandık.” şeklinde konuştu. 
 
RAMAZAN ÇADIRINDAN TÜRKİYE’YE SELAM
 
Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Moskova Müftüsü Alyautdinov, “Çadırımızı açtık ve her kes gelsin görsün Ramazan ayının ne olduğunu. Bu yıl oruç biraz daha fazla saat. Ama manevi zenginlik ve dini vazifemiz. Bizler binlerce insana iftar veriyoruz, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Türkiye’den geldi bu çadır. Buradan Türk kardeşlerimize çok selamlar iletiyoruz.” şeklinde konuştu.
 
Rusya Ortodoks Kilisesi temsilcisi Roman Bagdasarov, “Bizlerin Müftülük tarafından Ramazan çadırına davet edilmesi samimi bir gelenek. Defalarca Rusya Ortodoks Kilisesi olarak buraya davet edildik. Bu davetiyeyi Rus İslam dünyasının bize göstermiş olduğu saygı olarak nitelendiriyoruz. Ortodoks Kilisesi olarak Rus İslam dünyası ve diğer dinlerle işbirliği yaparak vatanımıza hizmet vermeye her zaman hazırız.” dedi.
 
Rusya Musevi Birlikleri Kongresi Başkanı Zinoviy Kogan, “İnanın her defa Ramazan ayında mucize oluyor. Ramazan ayı başlamadan önce Moskova’da Yağmurlu hava vardı. Soğuk idi. Ramazan ayının ilk gününde hava ısındı. Allah bizi yaz havasına tekrar kavuşturdu. Türk kardeşlerimize buradan çok selam gönderiyorum. Türk ve Rus Müslümanlar kardeştir. Allah Türk kardeşlerimizi korusun! Ben Türkiye’de Musevi halkının barış ve huzur içinde yaşadığını biliyorum.” diyerek duygularını aktardı.
 
Tatar asıllı kadın Lyudmila Galipova, “Ramazan ayı bereket, güzellik ayı. Burada çok ünlü insanlarla birlikte iftar açmamız da anlamlı. İlk kez Ramazan çadırına katılıyorum ve izlenimlerim güzel.” dedi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.