Falcon 9 yeniden kullanılabiliyor

Falcon 9 yeniden kullanılabiliyor

Uzay taşımacılığı üzerine kurulan SpaceX'in Falcon 9 roketinin yeniden kullanılabilir olduğu kanıtlandı. Geçtiğimiz aylarda dünyaya dönmeyi başaran bir roketin ateşleyicileri 2 dakika 30 saniye boyunca sorunsuz bir şekilde çalıştı.

Uzay taşımacılığı sektörüne yeni bir soluk getirmek amacıyla kurulan SpaceX'te son zamanlarda yüzler gülüyor. Zira şirketin tasarladığı 'yeniden kullanılabilir füzeler' tam da istendiği gibi çalışıyor.

Şirketin yüzünü güldüren gelişmeye geçmeden önce kısa bir bilgilendirme yapalım. Birçok kişinin bildiği üzere SpaceX, ünlü girişimci Elon Musk'ın önderliğinde kuruldu. Tesla Motors'un da kurucusu olan Musk, girdiği her sektörde bir farklılık oluşturmayı hedefliyor. Tesla ile elektrikli otomobilleri hayatımıza entegre etmeye çalışan bu girişimci, SpaceX ile de yeniden kullanılabilir füzeler üretiyor. Zira uzaya fırlatılan her füzenin maliyeti 60 milyon doları buluyor. Bu füzelerin yeniden kullanılabilir olmasıyla da gereksiz maliyetin önüne geçilmiş oluyor.Hangarda saklanan ve 'yeniden kullanılabilir' olarak bilinen bu füzelerin ne derece sağlıklı çalışacağı ise büyük soru işaretiydi. İşte SpaceX'in yayınladığı son videoda bu soru işaretleri giderilmiş oldu. Uzaya gönderilen ve başarılı bir şekilde dünyaya geri dönmeyi başaran Falcon 9'lardan birisi ateşlendi. roket sabit kalıyor ama ateşleyicileri sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Burada en önemli detay ise ateşleyicilerin tam 2 dakika 30 saniye çalışması. Zira bu süre, Falcon 9'un bir sefer sayısının uzunluğu anlamına geliyor. Yani ateşlenen bu roket uzaya gönderilseydi, havada kalma süresi yine 2 dakika 30 saniye olacaktı. Haliyle ateşleyicilerin bu süre boyunca sorunsuz çalışması da SpaceX çalışanlarının yüzünü güldürdü.

Hangarda saklanan roketler bir süre daha beklemeye devam edecek. Elon Musk bu füzelerin eylül veya ekim ayında yeniden kullanılmaya başlayacağını ifade etmişti.

Bu füzelerin nasıl infilak ettiğini merak edenler için Elon Musk'ın geçtiğimiz aylarda yayınladığı video aşağıda. İniş sırasında yaşanan küçük bir aksilik sonucu devasa roket adeta tuzla buz olmuştu...

 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.