Faiz, büyük bir günahtır, Allah ve Resulüne savaş açmaktır

Faiz, büyük bir günahtır, Allah ve Resulüne savaş açmaktır

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, İslam'ın helal rızık ve kazanç noktasında son derece hassas davrandığını, faizciliği de Allah ve Resulüne savaş açmak olarak nitelediğini kaydetti

Faiz yemenin sıradan bir günah olmadığına değinen Çelik, "Allahu Teâla'nın insanlara Kur'an-ı Kerim'de hitap şekline baktığımızda bir 'yapın' bir de 'yapmayın' şeklinde emirlerinin olduğunu görürüz. Emirler konusunda Allahu Teâla, 'Gücünüz yettiği kadar yerine getirin.' derken, yasaklar konusunda gücünüz yettiği kadar ifadesi kullanılmaz. 'Onlara yaklaşmayın.' denir. Helalleri yapma konusunda insanın gücü esas alınırken haramlardan uzaklaşma noktasında böyle bir ifade kullanılmaz. Ki bu haramların içerisine baktığımız zaman günahlar büyük veya küçük günahlar diye kendi içerisinde değerlendirilir." ifadelerini kullandı.

"FAİZ İSLAM'IN HİÇBİR ZAMAN HELAL GÖRMEDİĞİ HARAM KAZANÇ KAPISIDIR"

Faizin büyük günahlardan olduğuna değinen Çelik, "Bu büyük günahlar içerisinde en büyüklerinden bir tanesi de faizdir. Kur'an-ı Kerim'de faiz konusunda kullanılanı ifadeler diğer günahlarda kullanmaz. Kur'an-ı Kerim'in Bakara suresinde 'Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar.' buyurur. Ayeti kerimenin devamında faiz yemekten vazgeçmezlerse bu durumun Allah ve Resulüne savaş açmak olduğunu gösterir Kur'an-ı Kerim'de. Allah verdiği sağlığın, zamanın hesabını sorar. Her şeyin hesabı birdir derler ama malın hesabı ikidir derler. Hadis-i şeriflerde de var. Allahu Teâla bir malı nerden kazandın, nereye harcadın diye hesaba çeker. İslam namaz, oruç ve ibadetler gibi helal kazanmayı da son derece önemser. Helal kazancın önündeki en büyük engel faizdir. 'Mallarınızı kendi aralarınızda batıl yollarla yemeyin' der ayeti kerime. Bu batıl yollar sayılırken de ilk olarak faiz zikredilir. Faiz İslam'ın hiçbir zaman helal görmediği haram kazanç kapısıdır. Rum suresinde faizle ilgili olarak, 'Mallarınız artsın diye verdiğiniz faizler mallarınızı artırmaz vermiş olduğunuz zekâtlar ise onları artırır.' buyuruyor." dedi.

"ZEKÂT MALI ARTIRIR"

Faizle elde edilen kazançtan hayır gelmeyeceğine değinen Çelik, "Görüntüde faizle malını iki katına çıkarıyorsun ama artmıyor. Zekâta baktığınız zaman ise görüntüde malların gittiği gibi gözüküyor ama zekât malı arttırıyor. Bugüne kadar yeryüzünde hiç duydunuz mu birisi zekât verdiği için iflas etti. Veya bir esnaf çok sadaka verdiği için iflas etti diye duydunuz mu? Hayır yaptığı için, zekat verdiği için iflas eden insan duymasınız ama faize bulaşıp da iflas edenlerin binlerce örneği vardır. Maldaki bereket ortadan kalktığı zaman mal bir anlam ifade etmiyor. Onun için atalarımız demişler ki 'Buzun dağı olmaz.' Helal kazanç güneşin altında eriyen buz gibi değil güneşin altında erimeden duran taşa benzetilir. Helal kazanç insana huzur verir. Verirken faizden elde edilen kazanç ne kadar büyük olursa olsun o asla insana bir hayır getirmez." şeklinde konuştu.

"HARAMLA İNSAN ABAT OLMAZ"

Faizin çirkinliğini dile getiren Çelik son olarak şu şekilde konuştu:

"Görüntüde kazanıyor gibi olsak dahi faiz bizim mallarımızı eritiyor. Aile huzurumuzu bozuyor, çocuklarımızdaki etkimizi azaltıyor. Onların yetişmesindeki manevi etkileri ortadan kaybediyor. Haramla beslenen bir beden insanı harama çağırır, harama meyyal olur. Helalle beslenen bir beden de helale meyal olur. İnsan helalle besleniyorsa o insanın Allah'ın emirlerini yerine getirmesi kolaylaşır. Haramla besleniyorsa o insanın da haramları işlemesi kolaylaşır. Bugüne kadar faize bulaşıp ta iflah olan olmamış, malında bereket ve huzur olmaz. Helal rızık az dahi olsa Allah onun rızkına bereket verir, hanesine mutluluk huzur verir."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.