Facebook'tan mesaj var: 'Siz ürün değilsiniz'

Facebook'tan mesaj var: 'Siz ürün değilsiniz'

Facebook, son bir aydır oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyor. 87 milyon kişinin etkilendiği Cambridge Analytica skandalı ile sarsılan sosyal medya devi kullanıcılarına ‘siz ürün değilsiniz’ mesajı yayınladı.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook veri ihlalleri nedeniyle tartışmalara neden oldu. Bu olayların arka planında kişisel verilerin satılması yatıyor. Bizim profil bilgilerimiz, Cambridge Analytica gibi şirketler tarafından satın alınarak uygulamanın masrafını çıkarıyor hatta kar bile edebiliyor.

Hedeflenmiş reklamlar için kullanılan kişisel bilgiler, Facebook eleştirilerinin odak noktası haline geldi. Apple CEO’su Tim Cook, 2014 yılında yaptığı bir söyleşide, ‘çevrimiçi bir hizmeti ücretsiz kullanıyorsanız siz müşteri değil ürünsünüz’ ifadesini kullanmıştı. Bu cümle Facebook skandalının ardından tekrar gündeme geldi

'Ürünümüz sosyal medyadır'

Facebook tarafından satılan 87 milyon kullanıcı bilgisinin, 2016 yılında ABD Başkanlık seçimini etkilediği söyleniyor. Tüm bu olay aslında seçmenleri manipüle etmeye yönelik olarak tasarlanan politik reklamlar tarafından gerçekleştirilmiş. Ancak Facebook bu iş modelinin hatalı olmadığını söylüyor.

Sosyal medya platformu Pazartesi günü “Facebook için ödeme yapmamam, ürün olduğum anlamına mı geliyor?” konulu gönderisinde, “Hayır! Ürünümüz sosyal medyadır. Dünyanın neresinde olursanız olun, sizin için önemli olan diğer insanlar ile iletişim kurmaktır. Siz ürün değilsiniz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.