Fabrikaların baca külleri paraya dönecek

Fabrikaların baca külleri paraya dönecek

Kayserili işadamı tarafından İzmir'e kurulacak çinko fabrikasında Ege Bölgesi'ndeki fabrikaların atık baca külleri toplanarak çinko oksit, çinko fosfat ve klinker üretiminde kullanılacak.

Çinkom Kurşun Metal ve Madencilik Sanayi (ÇİNKOM) A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır Kayseri'deki çinko fabrikasında klinker (çimento üretimi sırasında pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan iri taneli malzeme) üretimi yaptıklarını ve daha ileri bir teknoloji kullanarak Meksikalı ortakla İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ne fabrika kuracaklarını söyledi.

Çinko işletmelerinde, fabrikaların atık baca külünün hammadde olarak kullanılabildiğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
"İzmir'deki fabrikanın hammaddesini Ege bölgesinden karşılayacağız. Hammadde ihtiyacımızın yüzde 25'ini bölge madencilerinden cevher olarak, yüzde 75'ini de Ege bölgesindeki demir çelik fabrikalarının atık baca küllerini kullanarak karşılayacağız. İzmir Aliağa bölgesinin arıtma tesisi olacağız. Çünkü oradaki fabrikaların en büyük sorunlarından birisi baca küllerini koyacak yer bulamamaları. Baca külleri bölgede çevre sağlığı açısından da tehdit oluşturuyor. Kuracağımız fabrikayla atık küllerin tamamını hammadde olarak kullanarak bu soruna çözüm bulmuş olacağız. Belediyelerin, organize sanayilerin arıtma tesisi ne ise demir çelik sektörü için de bu fabrikalar aynısı."

Çevre temizleme etkisinin çok yüksek olması nedeniyle Avrupa ve Amerika'da bu tür tesislerin çok fazla önemsendiğini belirten Arslan, kendilerinin de Kayseri'de faaliyette olan ve 100 milyon dolar harcayarak İzmir'e de kuracakları fabrikayla Türkiye'nin kirlenmesinin önüne geçmiş olacaklarını vurguladı.

Arslan, İzmir'deki fabrikaya İstanbul, Gebze, gibi bölgelerden de baca külü alacaklarını vurguladı.
Çinko oksit ve çinko fosfat üretilecek

Kayseri'deki tesislerde yıllık 60 milyon dolarlık klinker üretimi yaptıklarını, İzmir'deki fabrikada da yıllık 80 milyon dolarlık üretim yapacaklarına dikkati çeken Arslan, İzmir'deki fabrikada özellikle Türkiye'de üretimi yapılmayan çinko oksit ve çinko fosfat üreteceklerini söyledi.

Çinko fosfatın tarımda gübre olarak kullanıldığını ve verimi çok fazla artıran bir gübre olarak bilindiğini belirten Arslan, çinko oksitin de seramik ürünlerinde, ambalaj sanayinde kullanıldığını ve bu iki ürünü de Türkiye'nin yurt dışından ithal etmek zorunda kaldığını ifade etti.
Bu alanda Türkiye'nin yıllık yaklaşık 40 milyon dolarlık ithalatını azaltacaklarını dile getiren Arslan, "Ürettiğimiz çinko fosfat ve çinko oksitin tamamını yurt içinde değerlendireceğiz. Çünkü bizim sanayimizin ve çiftçimizin bu iki ürüne de ciddi anlamda ihtiyacı var. İlerde kapasitemizi artırarak Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının tamamını karşılayabiliriz. İzmir'deki fabrikada üretimine devam edeceğimiz çinko klinkerin de yüzde 90'ını Avrupa ülkelerine ihraç edeceğiz" diye konuştu.

Kayseri ve İzmir'deki fabrikalarda çinko metal üretme imkanlarının olacağını ancak enerji fiyatlarının yüksek olmasından dolayı üretim yapmayacaklarını belirten Arslan, "Çinko metalin de tamamı ithal ediliyor. Enerji fiyatlarıyla alakalı bir teşvik veya iyileştirme yapılırsa çinko metal de üretip ülkenin ihtiyacını karşılayabiliriz" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.