Ezidi annelerin tek isteği süt

Ezidi annelerin tek isteği süt

IŞİD korkusuyla Türkiye’ye sığınan Ezidi mülteciler, Mardin’deki Midyat kampında misafir ediliyor.

Yeni doğum yapan pekçok annenin kendilerinden yalnızca süt istediğini anlatan Hazar Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu, “Kampta kalan annelerin IŞİD korkusundan sütü kesilmişti” dedi.

 IŞİD terör örgütünün zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidi mültecilerin bir kısmı, Mardin’in Midyat kapında misafir ediliyor. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşamını sürdürdüğü kampta, 16 yaş altı bin 500 çocuk var. 

MAMA İSTEDİLER

Yeni doğum yapan pek çok Ezidi annenin kendilerinden yalnızca süt istediğini anlatan Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu, “Kampı ilk ziyaret ettiğimizde Ezidi kadınlar bizden hiçbir şey istemedi sadece süt ve mama istedi.  Kardeşlerinin ölümüne tanıklık eden kadınlarla karşılaştık. IŞİD korkusu, açlık, yorgunluk gibi nedenlerden dolayı kadınların sütleri kesilmiş” dedi. 

SOĞUKTA KALDILAR 

Türkiye’ye yaz aylarında sığınan Ezidilerin yanlarında hiçbir şey getiremedikleri için kış aylarında zor durumda kaldıklarını anlatan Kerimoğlu, “Kışlık kıyafet ihtiyaçları vardı. Biz de 2 bin 800 kişilik kampın, 16 yaş altı bin 500 çocuk için kazak, pantolon, mont, ayakkabı ve faniladan oluşan paketler hazırladık” dedi. Ezidi kampı ile Suriye kampının karşılıklı olarak bulunduğunu aktaran Kerimoğlu, “Hem Suriyeli hem de Ezidi çocuklar için 500 çocuk bezi, bin mama ve bin 500 çocuğa da süt götürdük” dedi.  

İNANCA SAYGI ÖRNEĞİ

Türkiye’de din farkı nedeniyle kalmak istemeyen Ezidiler, hemen yan kampta kalan Suriyeli mültecilerin aksine, kamptan dışarı adımlarını dahi atmıyor. Midyat kampında Ezidiler için çok önemli detaylara da yer verildi. Ezidiler inançları gereği, kaybettikleri yakınları için 7 gün yemek veriyor. Yetkililer dini ritüeli dikkate alarak harekete geçti. Ezidiler, kurulan büyük yemek çadırında Irak’ta yaşamını yitiren yakınları için yemek vermeye başladılar.  

KİŞİ BAŞI 85 TL VERİLİYOR

Kampta yaşayanlara yiyecek ihtiyaçlarını gidermek üzere kişi başı 85 TL ödeniyor ve artı olarak aylık hijyen seti veriliyor. Kartlara yüklenen bu paralar sayesinde, kamp içinde bulunan marketten istedikleri yiyecek alabiliyorlar. 

ÇOCUKLARA TERAPİ

Midyat kampı, çocukların sayısal üstünlüğüyle de dikkat çekiyor. Çocukların psikolojik sorunlarıyla da yetkililerin yakından ilgilendiğini anlatan Başkan Ayla Kerimoğlu, “Çocuklar için drama üzerinden psikolojik rehabilitasyon yapılıyor. Psikolojisi ağır bozuksa tedavi ediliyor” diye konuştu.

Erdoğan ve Midyat bebekler 

Ezidi kampındaki çocukların birbirinden hazin hikayesi var. İkiz bebeğini yeni dünyaya getiren Cemil isimli Ezidi bir anne, Lana ve Lemar adlı ikiz bebekleriyle birlikte 7 gün yürüyerek sınırı geçti. Bir başka bebeğin ise anne ve babası Irak’ta, kalmış, akıbeti belirsiz. Bebeğe amcası sahip çıkıyor. Ezidiler, ülkemize ve Cumhur-başkanı Erdoğan’a duydukları minneti göstermek için kampta yeni doğan çocuklara Midyat, Erdoğan, Tayyip gibi isimler veriyorlar.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.