Ezan sesi yerine top sesi dinledik

Ezan sesi yerine top sesi dinledik

IŞİD militanlarıyla peşmergeler arasında sokak çatışmaların yaşandığı Diyala'ya bağlı Celavle'den kaçan yüzlerce insan, Kürt bölgesine sığınıyor.

Celavle'de üç haftadır peşmerge ile IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar arasında sokak çatışmaları yaşanıyor. IŞİD militanları arasında çok sayıda keskin nişancı olması, peşmergenin ilerlemesini engelliyor. Kürtlerin ve Şii Arapların terkettiği kasabada sadece Sünni Araplar kaldı. Can güvenliğinin olmadığı kasabada su ve elektrik kesildi, kamu kurumları kapatıldı. 
 
Her gün bin aile terk ediyor
 
Celavle Müdürü Enver Hüseyin, Hanekin ilçesine sığındı. Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nüfusu 81 bin olan Celavle'yi günlük ortalama bin kişinin terkettiğini söyledi. Kasabayı diğer bölgelere bağlayan köprünün IŞİD militanlarınca havaya uçurulduğunu hatırlatan Hüseyin, geçişler için Osmanlı döneminde demir yolu için yapılan köprünün kullanıldığını bildirdi. Hüseyin, bu köprünün eski olması nedeniyle geçişlerde ölüm ve yaralanma riski olduğuna işaret etti.  
 
Celavle'de hala çok sayıda IŞİD'çi olduğunu aktaran Hüseyin, militanların püskürtülmesi için bölgeye daha fazla peşmergenin gönderilmesi gerektiğini kaydetti.  
 
"Ezan sesi yerine top sesi dinledik"
 
Silahların gölgesinde yaşamak istemeyen kasaba sakinleri, can güvenlikleri için çareyi evlerini ter buluyor. Çoluk, çocuk, kadın, yaşlı, hasta yollara düşüyorlar. Aracı olanlar şanslı. Kasabayı daha rahat terk ediyorlar. 
 
 Seyit Ferhan, ölüm korkusu nedeniyle kasabayı terk ettiğini belirterek, "Ramazan ayındayız. Kasabada ezan sesinden çok, havan topu ve ağır silah seslerini dinledik. Ayrıca elektrik ve su kesildi. Ramazan ayında birçok ihtiyacımızı karşılayamadık. Çocuklarımı daha önce göndermiştim. Şimdi kendim akrabalarımın gidiyorum. Kasabada kimsenin kalacağını sanmıyorum" dedi. 
 
Ahmet Saadi de çatışmalar nedeniyle buruk bir ramazan geçirdiklerini ifade ederek, "Camilerde teravih namazını korkuyla kılıyorduk. Bu yüzden bölgeyi terk etmemizin çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 
 
Celavle'yi genelde başka bölgede akrabası olanlar, yani gidecek yeri olanlar terk ediyor. Kimsesi olmayan aileler de evlerinde çaresiz bir şekilde bekliyor. Onlardan biri de Muhammet Salih. Çocuklarıyla evinde kalan Salih, "Gidecek bir yerimiz yok. Çocuklarımla evde kalmaya karar verdim. Bu savaşın biran önce bitmesi için dua ediyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Zırhlı araçla pazar ziyareti
 
AA muhabiri, peşmergelerin sağladığı zırhlı araçlarla Celavle kasabasının merkezini ve pazar yerini gezdi. Gıda ve meyve-sebze pazarında ramazan ayı olmasına rağmen yok denilecek kadar az insanın olması dikkati çekti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.