Ezan sesi duymak bizim de hakkımız

Ezan sesi duymak bizim de hakkımız

Köylerde yaşayan halkın geçmiş yıllarda yoğun olarak bölgeden göç etmesiyle...

Makedonya'nın orta kesimlerindeki Kiliseli (Sveti Nikole) beldesine bağlı Türk köylerinde yaşayan halkın, geçmiş yıllarda yoğun olarak bölgeden göç etmesiyle köylerdeki Türk kimliği kaybolmanın eşiğine geldi.

Geçmiş yıllarda yoğun Türk nüfusunun yaşadığı bölgede bugün tek tük Türk aile bulmak mümkün. Karaotmalı (Karatmanovo) ve Cumali (Lozovo) köylerinde sadece birer Türk aile yaşarken, Dorfullu köyünde ise yaklaşık 30 Türk aile ikamet ediyor.

1950'li yıllarda özellikle Türkiye'ye yaşayan yoğun göçün ardından adeta öksüz kalan topraklar, Türk nüfusun azalmasıyla önce camiden, ardından Türkçe eğitimden yoksun kaldı.

Bugün tek Türk ailesinin yaşadığı Karaotmalı köyü sakinlerinden Türkan Ahmedova, köye gelin olarak geldiğini belirterek, daha önce burasının Türk köyü olduğunu, bugün ise köyde sadece bir Türk aile yaşadığını anlattı.

Bir oğlunu ve bir kızını Türkiye'den evlendirdiğini söyleyen Ahmedova, "Eşim ve diğer oğlumuzla birlikte Türkiye'ye göç etmek için çok uğraştık ama eşimi bir türlü ikna edemedim." dedi.

"Ezan sesi duymak bizim de hakkımız" 

Biri Türk, diğeri Boşnak olmak üzere sadece iki Müslüman ailenin yaşadığı Cumali köyünde de durum aynı. Köyün asırlık camisi, bakımsızlıktan harap bir halde olsa da güzelliğiyle görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Ailesi Karaotmalı'dan Cumali'ye göç eden Hacer Ahmedova da üç oğlu ile birlikte burada yaşıyor.

Köydeki tek caminin de artık yok olduğuna işaret eden Ahmedova, "Herkes gibi biz de camimizin olmasını istiyoruz. Benim çocuklarım bayram namazını nerede kılacaklar? Bir ezan sesi dahi duyamıyoruz. Ezan sesi duymak bizim de hakkımız." dedi.

Göçlerin ardından Türk nüfusunun azalmasıyla köyün yapısının da değiştiğini aktaran Ahmedova, "Kala kala bir-iki hane kaldık ama bu Allah'ın yazısı. Sadece bizim köyde değil, civardaki diğer köylerde de birer Müslüman var. Neden? Çünkü bu Allah'ın yazısı. Her yerde birer kilit. Türkiye'den gelenler oluyor. Biz de olmasak onlar nereye gitsin? Kim ile anlaşsınlar? Kendi topraklarını özlüyorlar doğal olarak. İnsan vatanının özlemeden yapabilir mi?" ifadelerini kullandı.

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.