Ezan: Sabah dilkeşhaveran, ikindi rast, yatsı hicaz

Ezan: Sabah dilkeşhaveran, ikindi rast, yatsı hicaz

Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm illerde merkezi ezan sistemini kaldırarak çoklu ezan okuma sistemine geçmeye hazırlanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm illerde merkezi ezan sistemini kaldırarak çoklu ezan okuma sistemine geçmeye hazırlanıyor. Önce pilot illerde daha sonra tüm Türkiye’de 75 bin imama şan ve makam eğitimi verme kararı alındı.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen ‘Ezan ve Cami Odaklı Din Hizmetleri Çalıştayı’nda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yavuz Ünal, ses düzeyi, okuma biçimi, estetik, mimari gibi konuların birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Din Hizmetleri Genel Müdürü Yaşar Yiğit ise ülkede merkezi ezan sisteminin hâkim olduğunu, ancak kaldırılması noktasında adımlar atılmaya başlandığını belirtti. Çalıştayda şu öneriler yapıldı: “Yeni camilerde profesyonel ses teknisyenlerinden destek alınacak. İmam-hatip liseleri ile ilahiyat fakültelerinde dini musikinin zorunlu ders olması için girişim başlatılacak. Dini musiki ve ses eğitimi ile ilgili sertifika programları geliştirilecek. Camilerdeki ses sistemleri için bir şirket kurulması sağlanacak. Din görevlilerine yönelik ezan portalı oluşturulacak."

80 DESİBEL KRİTERİ

Cami ses cihazlarının desibel ölçümü yaptırılıp ezanların 80 desibeli aşmamasına özen gösterilecek. Çalıştayda sunulan bir raporda Sultanahmet Meydanı’nda ezan sesi 120 desibel olarak ölçülmüş. Bu yüksekliğin sağlığa zararlı olabileceği, bilimsel rakamın 80 desibel olduğu belirtildi. Cihazların imamların ses rengine göre düzenlenmemesinin de sorun olduğu belirtildi.

EZANIN MAKAMLARI

Sabah: Saba veya dilkeşhaveran. 
Öğle: Uşşak ve bayati.
İkindi: Rast.
Akşam: Segâh.
Yatsı: Hicaz.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.