Eygi'nin gündemi yine Nurculuk ve Nakşilik vardı: Bu sekiz şeyi yapmazlarsa...

Eygi'nin gündemi yine Nurculuk ve Nakşilik vardı: Bu sekiz şeyi yapmazlarsa...

Mevlevilik, Nurculuk ve Nakşilik tanımı yaptı

Risale Haber-Haber Merkezi

Milli Gazete yazarı Mehmed Şevket Eygi'nin gündeminde yine Nurculuk ve tarikatlar vardı. "Kimler Hizmet Eder Kimler Edemez" başlıklı yazısında Mevlevilik, Nurculuk ve Nakşilik tanımı yapan Eygi, her üç ekol için 8 şart saydı.

Eygi'nin yazısı şöyle:

Mevlevilik nedir? Başına sikke geçirip, tennure giyip sema etmek midir?.. Hayır hayır hayır!.. Mevlevilik olgun, vasıflı Müslüman yetiştirme; imana İslam’a Kur’an’a Sünnete Şeriata Ümmete İmamete ve bütün insanlığa ilimle irfanla ihlâsla hizmet etme mektebidir.

Nurculuk nedir? Nurculuk yapmak mıdır? Hayır hayır hayır. Nurculuk yukarıda sayılan sekiz konuda ihlâslı ve tesirli hizmet etme mektebidir.

Nakşilik nedir? Nakşîliğe hizmet etmek midir? Hayır hayır hayır!..Nakşîlik de, sayılan sekiz hizmeti doğru dürüst yapma mektebidir.

Diğer tarikatlar da hep öyledir. Bütün meşru cemaatlerin vazifesi de bu hizmetleri yapmaktır. Bu sekiz hizmet, bütün Müslümanların ortak hizmetleridir. Hiçbir islamî kuruluşun bu temel ve ortak hizmetleri bırakıp da kısır bir döngü içine girip kendine hizmet etmeye hakkı yoktur.

Bu sekiz hizmeti, ilmi, kültürü, ahlakı yeterli ehliyetli ve liyakatli hizmetkârlar yapabilir. Bu hizmetler ya doğrudan doğruya yahut dolaylı olarak planlı ve programlı şekilde yapılır.

Tarikat, cemaat, Nurculuk amaç değil araçtır, hizmet aracı. Bu hizmetler ilmin ve irfanın ışığında yapılmazsa başarılı olunmaz. Bu hizmetler ihlâsla yapılmazsa Allah katında makbul olmaz.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum