Evrimci Bilim! Adamına Bediüzzaman'ın cevabı

Evrimci Bilim! Adamına Bediüzzaman'ın cevabı

İngiliz yazar Dawkins'in, çocuklar dindar ebeveynlerin fikir aşılamasından korunmalı iddiasına Bediüzzaman'ın cevabı

Risale Haber - Haber Merkezi

İngiliz bilim insanı Richard Dawkins, verdiği bir söyleşide, çocukların dindar ebeveynlerin 'fikir aşılamasından' korunması gerektiğini savundu. Radikal'de yer alan habere göre İngiliz yazar ve evrimsel biyolog Richard Dawkins, okullara bir çağrı yaparak, çocukların dindar ebeveynlerin “fikir aşılamasından” korunması gerektiğini söyledi. Dawkins, ebeveynlerin çocuklarının eğitimi üzerinde “fazlaca güç sahibi” olduğunu belirterek, bireylere haklarının geri verilmesi gerektiğini savundu.

Fizik profesörü Lawrence Krauss’la birlikte The Irish Times’a bir söyleşi veren Dawkins, “Ebeveynlerin ve çocukların hakları arasında denge kurmak zorundasınız ve bence bu durumda ebeveynlere çok fazla hak veriliyor. Çocukların, düzgün bir eğitim alması ve ailesi hangi dini inançla yetiştiyse, o inancın fikirlerinin aşılanmaması için korunması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Dawkins’in açıklamasına Krauss’tan da destek geldi. Krauss, “Tabii ki ebeveynlerin endişeleri ve söz hakları var, ancak çocuklarını bilgiden korumaya hakları yok. Bu, onların akıl sağlığı için gerekli” dedi.

Bediüzzaman Said Nursi, Emirdağ Lahikasında yer alan bir mektubunda adı geçen bilim insanlarının iddiasına net bir cevap veriyor: 

"Risale-i Nur'un fıtraten ve zamanın vaziyetine göre talebesi olacak, başta, masum çocuklardır. Çünkü bir çocuk, küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i imani alamazsa, sonra pek zor ve müşkül bir tarzda İslamiyet ve imanın erkanlarını ruhuna alabilir. Adeta gayr-ı müslim birisinin İslamiyeti kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer. Bilhassa, peder ve validesini dindar görmezse ve yalnız dünyevi fenlerle zihni terbiye olsa, daha ziyade yabanilik verir. O halde o çocuk, dünyada peder ve validesine hürmet yerinde istiskal edip çabuk ölmelerini arzu ile onlara bir nevi bela olur. Ahirette de onlara şefaatçi değil, belki davacı olur: "Neden imanımı terbiye-i İslamiye ile kurtarmadınız?""

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum