Evlilik programları toplumun psikolojisini bozuyor

Evlilik programları toplumun psikolojisini bozuyor

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri, Psikiyatrist Dr. Şahut Duran, son yıllarda televizyonlarda artan evlilik programlarının toplumun yapısını bozduğunu ileri sürdü.

Aile yapısının, kurulma aşamasının ciddiyetsiz, basit ve pazarlık üzerine kurulmuş bir yapı olmaması gerektiğine dikkat çeken Duran, "Evlilik ile ilgili mahrem olan konuların toplumun her kesiminin izlediği programda konuşulması müstehcenliğin farklı bir çeşididir" dedi.

Dr. Şahut Duran, evlilik programlarının toplumdaki aile kavramları üzerinde etki bıraktığını söyleyerek mahremiyeti olan konuların reyting amaçlı kullanılmasının fırsatçılık olduğunu öne sürdü. Evlilik programlarının reyting kaygısıyla birçok kanalda en fazla izlenilen saatlerde yayınlanmaya başlandığını vurgulayan Duran, "Bu programlar çok fazla şikayet edilmesine rağmen en çok izlenen programlar arasında yer alıyor. İşlenen konu herkesin ilgisini çekebilecek popüler bir konu. Bunu reyting amaçlı kullanmak fırsatçılıktır. Bunun topluma herhangi bir faydası yoktur" dedi.

Evlilik programlarına çıkan insanların birçoğunun ciddi sorunlu insanlar olduğuna dikkat çeken Duran, "Aile yapısının kurulma aşaması bu kadar ciddiyetsiz, bu kadar basitleştirilmiş, tamamen pazarlık üzerine kurulmuş bir yapı olamaz. Düzenleyici ve denetleyici bir kurum yok. Oraya çıkan insanlara eğitim veren, onların durumunu saptayabilecek uzmanlar yok. Çoğu zaman normal dışı ruh sağlığı bozuk insanın bir şekilde başvuruları kabul ediliyor. Bu programlarda uygun olmayan davranışlar sergilenebiliyor ve bu bütün topluma mal ediliyor" diye konuştu.

"RTÜK YAPTIRIM UYGULAMIYOR"
Duran, evlilik dışında popüler olmak isteyenlerin de bu programlara katıldığını belirterek, "Bu insanların reddedilmesi, çok basit ilişkilerle aynı gün içerisinde farklı insanlarla tanıştırılarak evlilik sürecine girilmesi travmatik bir süreçtir. Bu normal değildir. Evlilik ile ilgili mahrem olan konuların toplumun her kesiminin izlediği programda konuşulması müstehcenliğin farklı bir çeşididir. RTÜK en ufak bir barış isteğinde bile çok çeşitli anlamda cezalar verirken, burada toplumun ahlakına uygun olmayan kültürel yapısı ve psikolojisini bozacak programlara karşı maalesef ciddi anlamda bir yaptırım uygulamıyor. Bu programların içerisinde eğitici yayınlarda olması ve denetlenmesi gerekmektedir. Bu programların önüne geçilmiyorsa bile uzmanlar tarafından oluşan denetleyici mekanizmanın oluşturulması gerekiyor" dedi.
 
Dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.