Evlerde kanser yapan radon gazı ölçülecek

Evlerde kanser yapan radon gazı ölçülecek

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerine ilişkin olarak Türkiye genelinde çalışma yapacak. 8 Ağustos 2014 Evlerde 'kanserojen' öl

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, Türkiye'de akciğer kanserinin erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanserler arasında bulunduğunu, bu nedenle akciğer kanserine yol açan tüm etkenler ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Akciğer kanserine yol açan faktörler arasında olan tütünle ve asbest ile ilgili ulusal program başlatıldığını anlatan Gültekin, akciğer kanserinin bir diğer nedeni olarak da radon gazının gösterildiğine dikkati çekti. Gültekin, radonun da toprak ve kayalar üzerinde yer alan radyoaktif yer kabuğu zeminin parçalanması ile oluştuğunu dile getirerek, radonun kimyasal olarak tepkimeye girmeyen, kokusuz, tatsız ve renksiz olan doğal bir radyoaktif gaz olduğunu ifade etti. Gültekin, akciğer kanserlerinin yüzde 3-15'inin radon gazından kaynaklandığının düşünüldüğünün altını çizerek, bu sebeple radon gazının da ülkemizde olası etkisinin araştırıldığını anlattı.

"PROJE 8 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK"

Radon gazının, kapalı ortamlara yüzde 90 oranında evlerin oturduğu kayalardan geldiğine dikkati çeken Gültekin, gazın eve girmesi ve solunmasıyla birlikte sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını söyledi.

Gültekin, son 4-5 yıl içerisinde hem AB hem de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun, özellikle akciğer kanserinde radon gazının etkilerini araştırmaya başladığını anlatarak, "ABD gibi ülkelerde de radon ölçümleri yapılmaya başlandı. sağlık bakanlığı olarak Türkiye'deki durumun ne olduğunun belirlenmesi gerektiğini düşündük. Bu kapsamda, TAEK ile birlikte bir ortak "Türkiye Ev İçerisinde Radon Haritalandırma Projesi'ni başlatıyoruz" diye konuştu.

Çalışmanın 5 yılda tamamlanacağını ifade eden Gültekin, şunları kaydetti:

"Radon sensörleri, belirlenen evlere yerleştirilecek. Bu sensörler, evlerde yaklaşık 2 ay kalacak. Sürenin sonunda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, bu sensörlerdeki ölçümleri alacak. Bu şekilde 81 ilimizdeki belirlenen evlerde ölçümler tamamlanarak, Türkiye'nin genelini yansıtan radon verileri tespit edilerek 'Türkiye Radon Haritası' oluşturulacak. Burada esas amacımız, her zamanki gibi kanser gelişmeden bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesidir.

Proje, 8 Eylül'de Sivas, Yozgat, Kayseri, Elazığ ve Kırşehir'e 3 binin üzerindeki evde yapılacak ölçümlerle başlayacak."

Gültekin, Türkiye'de daha önce bu konuda küçük çaplı araştırmaların yapıldığını, bu çalışmalarda yüzde 98 oranında radon miktarının normal bulunduğunu belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.