Evlenemeyen gençlere devletten meslek!

Evlenemeyen gençlere devletten meslek!

Devlet, kız istemeye giderken 'bir mesleğin yok ki' cevabını sık sık alan çiftçi çocukları için harekete geçiyor.

Verilecek 'Ustalık, uzmanlık' sertifikası ile 'onların bir mesleği var' mesajı verecek. Projede amaç köyden şehre kaçan gençleri sektörün içinde tutmak.

Köylünün evlenemeyen çocukları için devlet harekete geçiyor. Özellikle bir meslek sahibi olmadığı gerekçesiyle kız verilmeyen çiftçinin erkek çocukları için devlet iki aşamalı bir planı devreye sokacak. Proje ile hem tarım ve hayvancılık sektöründeki genç nüfusunun şehre göçü engellenecek hem de sektörün ihtiyacı olan genç iş gücü sektörün dışına çıkmasının önüne geçilecek.

MESLEKLERİ VAR MESAJI

Proje şu şekilde işleyecek. ‘Bir mesleğin yok’ diyerek geri çevrilen gençler için İŞKUR bünyesinde kısa bir eğitim ve sertifika çalışması yapılacak. Çalışma kapsamında “süt yetiştiricisi, uzman tarım üreticisi” gibi ismi henüz kesinleşmeyen uzmanlık sertifikaları verilecek. Böylece bir mesleği kabul edilmeyen çiftçi çocuklarına bir meslek statüsü verilecek. Yaptıkları işin bir müessese işi olduğu bilinci yerleştirilecek. Çalışma hakkında bilgi veren Tarım Kredi Kooperatifler Genel Müdürü İrfan Güvendi çocuklarımız mesleği olmadığı için şehre göç ediyor. Kapıcı, güvenlikçi olarak çalışmaya başlıyor. Hem sektörümüz işgücünü kaybediyor hem de çocuklarımız geleceklerine yeniden bir başlangıç yapmak zorunda kalıyorlar dedi.

PLANLAMA AŞAMASINDA

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirilecek. Ama daha plan aşamasında. Proje ile devlet ‘Sizin bir mesleğiniz var’ mesajı vermiş olacak. Projenin mimarı Tarım Kredi Kooperatifler Genel Müdürü İrfan Güvendi “Bu insanlarının bir mesleği olduğunu bir iş yapan bu işi bilen insan olduğunu göstermemiz lazım. Kız istemeye gidildiğinde karşıdaki aile sen ne iş yapıyorsun denildiğinde ben süt yetiştiricilik uzmanıyım ben bu işi meslek olarak yapıyorum demesi lazım” diye konuştu.

Kız isterken problem var

Tarım Kredi Kooperatifler Genel Müdürü İrfan Güvendi konunun toplumun önemli bir sorunu olarak gördüklerini kaydetti. Güvendi şunları söyledi: Tarım ve hayvancılık sektöründe yapılan işin bir meslek olduğunu bunun bir iş olduğunu herkese anlatmamız gerekiyor. Bunun bir işletme olduğunu bir bakkal sahibi olmakla bir ya da memur olmakla aynı olduğunu kabul ettirmemiz gerekiyor. Özellikle kırsaldaki tarımla uğraşan insanımızn erkek çocukları kız istemeye giderken zorlanıyor. Kabul etmek lazım. Kırsaldan göç ediyorlar.Güvenlik görevlisi kapıcı, pazarcı veya inşaat işçisi olmaya gidiyor. Tarım sektöründe genç nüfus hızlı bir şekilde azalıyor. Kırsalda yaşıyor gözüken nüfusumuzun büyük oranda yaşlı nüfus. Bu bizim gelecek açısından önemli bir konu.

Kaynak : Murat Palavar-Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.