Evleneceğim kişiyi dua ile değiştirebilir miyim?

Evleneceğimiz kişinin değişmesi üzerinde duanın hükmü var mıdır? Dua ile kadere yön verebiliyor muyuz? (Rumuz: Kaderim)

İnsan kaderini bilmediğine göre, Allah'tan her şeyi ister. Bizi bizden daha iyi bilen, bizi bizden daha çok tanıyan, kaderimizi, geçmişimizi, geleceği mizi, her şeyimizi bilen, bizim için hayırlı olan şeyleri bizden daha güzel takdir eden Cenab-ı Hak, is tediğimiz şeylerin en iyisini, en faydalı sını bize verecektir.

Biz muhtacız, Yüce Allah, hastanın der dini bilen doktor mi sali bizim istek ve arzularımızı ihtiyacımıza gö re verir.

Bazen zenginlik isteyenimiz olur, Cenâb-ı Hak, onun varlık sebebiyle azacağını bildiği için vermez fakat ona sağlam bir iman, aile huzur, sağlıklı bir vü cut verir; birçok belâdan korur. Demek ki, duaya cevap verilmiş, fakat en layık olanı ihsan edilmiştir.

***

Dua kaderi nasıl değiştirir? Bu hususta Sevgili Pey gamberimiz (a.s.m.) şöyle buyururlar:

"Kaderi ancak dua geri çevirir. Ömrü ancak iyilikler arttırır."

"Tedbir ve dikkat etmek Allah'ın takdir ettiği şeye fayda ver mez. Ancak dua, inen ve inmeyen musibetlere fayda verir. Belâ iner fakat onu dua karşılar ve kıya mete kadar ona karşı durur."

Burada değişen kader değil, kazadır. Kader bir şey hakkında verilen karar, kaza da o şeyin uygulanması­dır. Yani bir insan içten, samimi olarak dua eder, Cenab-ı Hak mükâfat olarak o kimsenin başına gelebi­lecek belâyı kaldırır. Burada değişen kader değil, kaderin uygulamadan geri çekilmesidir.

Meseleyi sorunuza getirecek olursak şunlar söylenebilir:

Diyelim ki, nişanlınızın yaşantısında birtakım hatalar ve eksiklikler var. İbadetlerini ihmal ediyor, içki içiyor, kumar oynuyor, evine yu vasına bağlı değil onun bu halden kurtulması için dua edersiniz; İnşallah duanız kabul olur.

Bu arada fiilî dua dedi ğimiz, bizzat ilgilenme, konuşma, dilinizin döndüğü kadarıyla anlatmayı da ihmal etmezsiniz. Siz de onda görmek istediklerinizi de uygularsanız, halinizle, davranışları nızla örnek olursunuz. İmrenilecek, bir tavır sergilersiniz.

Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.