Evde detarjan yapmanın yolları

Evde detarjan yapmanın yolları

Kendisini ‘İnsanı ve çevreyi korumak adına mesleki ve insani sorumluluğu ile çabalayan bir fakir' diye tanımlayan Erkan Şamcı, deterjanlarda kullanılan bazı kimyasalların zararlarını araştıran bir ziraat mühendisi.

Zeynep Haşlak'ın haberi:

Televizyon ve radyo programları yapan Şamcı, programının olmadığı günlerde 12 saat çalışarak, hangi doğal ürünlerle temizlik yapılabileceğine dair deneyler yapıyor. Böylece çamaşırdan bulaşık makinesine, halı temizliğinden cam ve koltuk temizliğine, mutfaktan banyo ve tuvalet temizliğine kadar her türlü doğal temizlik ürünlerinin formülünü hazırladı. “Her birini evimde denedim, ondan sonra kitaba yazdım. Okurlarım ve izleyicilerimin nasıl bir leke problemi ya da temizlik ürünü talebiyle geleceğini bilmediğim için hâlâ 12 saatlik çalışmalarıma devam ediyorum.” diyen Şamcı, “Cildimiz en büyük ağzımız. Oradan da vücudumuza maddeler alıyoruz.” sözleri ile kimyasallara karşı dikkatli olmayı tavsiye ediyor.

    ‘Ekolojik Temizliğin Kitabı’ isimli eseri Hayat yayınlarından çıkan Erkan Şamcı, kitabında sağlıklı yaşam için doğal temizlik önerileri ve pratik uygulamalar sunuyor. Son dönemlerde yaygınlaşan antibakteriyel deterjanlarla ilgili “Antibakteriyel hijyen ancak kalp ameliyatı yapılacak yerde aranmalıdır. Kimse mutfak tezgahı üzerinde kalp ameliyatı yapmayacağına göre bu kimyasalları yemek yaptığımız yere yaymanın anlamı yok.” diyen mucit Erkan Şamcı'nın patent aldığı birçok icadı var. “50 sene önce tüm bu deterjanların olmadığı zamanlarda insanlar yine temizdi.” şeklinde konuşan Şamcı, daha sağlıklı olan bu nostaljik temizlik yöntemlerini araştırdığını söylüyor. İnsanları temizlik ve sağlık adına kullandıkları kimyasallardan uzaklaştırmak için ‘Hepimiz hamileyiz!' diye bir kampanya başlatacağını anlatıyor Şamcı. Zira bu tür hassasiyetlere dikkat edenlerin sadece anne adayları olması dikkatini çekmiş. “Anne adaylarının doğal ürünler yeme, kimyasallardan kaçınma ve sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklarını terk etme hassasiyetine herkesin ihtiyacı var. O zaman hepimiz hamileymişiz gibi düşünerek, dikkat etmeliyiz.” diye konuşuyor. Yıllarca evlere ve yatak odalarına zararlı diye bitki konulmadığını anlatan Şamcı, aslında bu bitkilerin evlere yayılan kimyasal zehirleri emerek, ortamı zararlı ve pis havadan temizlediklerini belirtiyor. Şamcı böylece kimyasal oda spreylerine ihtiyaç olmayacağını söylüyor.

Bulaşık makinesi için mandalina ve limon kokulu deterjan

Malzemeler: Çeyrek su bardağı tuz, 1 su bardağı boraks, 1 su bardağı karbonat, 20-30 damla mandalina yağı, yemek kaşığı limon tuzu.

Yapılışı: İlk önce tuzu cam bir kaba koyup üzerine yağı ekleyin, ikisini iyice karıştırın. Bu işlemin yapılmasındaki amaç, eklenecek diğer malzemelerin topaklanmasını engellemek. Sonra bir su bardağı kadar boraks, bir su bardağı karbonat, 2 yemek kaşığı limon tuzu ekleyip iyice karıştırın. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra deterjanınız hazır. Karışımın 1-1,5 yemek kaşığı kadarını deterjan gözüne koyarak kullanın. Bulaşıklarınızın parlaması için parlatıcı gözüne sirke, makinenizin güzel kokması için de dilimlediğiniz limonları kaşıklığa sıkıştırın.

Pratik toz çamaşır deterjanı

Malzemeler: 1 çorba kaşığı boraks, 1 çorba kaşığı çamaşır sodası, yarım çorba kaşığı karbonat.

Yapılışı: Malzemeleri deterjan gözüne koyun ve makinenizi çalıştırın. Bu karışıma dilerseniz 1 ölçü doğal zeytinyağı sabunu rendesi ekleyebilirsiniz. (Renkliler için zeytinyağı sabunu rendesini artırıp, boraks ve çamaşır sodası miktarını azaltın.)

Limonlu yumuşatıcı

Malzemeler: 6 fincan beyaz sirke, 1 fincan karbonat, 1 fincan su, 15 damla limon yağı.

Yapılışı: Malzemeleri plastik bir kapta karıştırın. Makinenizin yumuşatıcı gözüne hazırlamış olduğunuz yumuşatıcıdan 1 fincan ekleyin. Bu tarif çamaşırlarınızın hem güzel kokmasını hem de yumuşacık olmasını sağlayacaktır.

Lavanta özlü halı şampuanı

Malzemeler:2 fincan karbonat, yarım fincan sabun rendesi, 20 damla lavanta esans yağı, 4 fincan ılık su, 1 fincan sirke.

Yapılışı: Öncelikle halının dipteki kirlerini ortaya çıkarmak için halıyı fırçalayın. Daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Karbonat ve sabun rendesini plastik bir kapta karıştırın. Lavanta yağını da ekleyip iyice karıştırın. Pütür kalmışsa bir çatal yardımıyla ezin. Halının üzerine serpin. Daha sonra ılık su ve sirkeyi bir kovada karıştırın. Temiz bir sünger ya da bez yardımıyla nazikçe halıyı silin. Bir saat bekletin ve tekrar elektrik süpürgesiyle süpürün.

Zaman