Ev sahipleri dikkat

Ev sahipleri dikkat

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, vatandaşları kentsel dönüşüm fırsatçılarına karşı karşı uyardı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, vatandaşları kentsel dönüşüm fırsatçılarına karşı karşı uyardı. Medyada yer alan bazı haberleri hatırlatan Bayraktar, Türkiye'nin hiçbir bölgesi için riskli alan ilanı ve çalışmaları olmadığını söyledi.
 
Bayraktar, "Vatandaşımız istemeden, evi yıkılıyor duruma gelmeden, kimsenin evini yıkmaya, elektriğini kesmeye niyetimiz yok." dedi.
 
Erdoğan Bayraktar, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen Tapu Arşivi Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi'ne katıldı. Bayraktar buradaki konuşmasının ardından basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapladı.
 
Basın mensuplarının kentsel dönüşümle ilgili sorusu üzerine Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye için gerekli olduğunu aktardı. Kentsel dönüşümü halka rağmen yapmayacaklarını ifade eden Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümü halkın rızasına ve gönüllülük esasına dayalı bir şekilde yapacaklarını ifade etti.
 
Bunun için tapu kayıtlarının çıkmasının önemli olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin çevre düzeni planlarını büyük ölçekte bitirdik. Şimdi bu şeffaflaşmayla, bu çalışmalarla bütün bu coğrafi bilgi sistemlerinin dijital ortama aktarılmasıyla, kentsel dönüşümü daha kolaylaştıracağız. Bizim vatandaşımıza dediğimiz şudur; binalarınızı kendiniz dönüştürün. Kendiniz binanızın riskli olmadığını tespit edin ondan sonra biz devlet olarak size her türlü yardımı yapacağız. Kira yardımı, aldığınız evin kredisine faiz desteği yapacağız, imar yönünden kentsel tasarım yönünden yardım yapacağız. Bu bakımdan kentsel dönüşümde halkımızın katılımının artması gerekmektedir." İfadelerini kullandı.
 
Ulusal bir gazetede yer alan müteahhitlerle anlaşan bazı risk ölçüm şirketlerinin şaibeli raporlar hazırladığı yönündeki haberle ilgili soru üzerine Bayraktar, konunun speküle edilebilecek ve ajite edilebilecek bir konu olduğunu aktardı. Bu konuda vatandaşlara uyarıda bulunan Bayraktar, "Bu konu açık gözlerin türeyebileceği bir konu. Sakın açık gözlere fırsat vermeyelim. Speküle edeceklere sakın fırsat vermeyelim. Mülk sahibi kendi evini dönüştürmek isterse, risk tespiti yaptırmak isterse, bundan sonra belediye yada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından onaylanmadıkça risk tespiti geçerli değildir. Risk tespitlerini özel şahıslar yapamaz." şeklinde konuştu.
 
Kamu kuruluşlarının dışında, özel şahısların ve müteahhitlerin birisinin adına kentsel dönüşüm yapmaya yeltenemeye hakkı olmadığını, bu hakkın sadece mülkiyet sahiplerinde olduğunu belirten Bayraktar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kesinlikle ne Bağdat Caddesi'nde, ne Fatih'te, ne Bağlarbaşı'nda hiçbir bölge için kentsel bölge ilanı, riskli alan gibi bir çalışmamız yoktur. Ancak vatandaşların talepleri doğrultusunda bu çalışmalar yapılacaktır. Vatandaş istemeden, acil yıkılıyor duruma gelmeden kimsenin binasını yıkma, elektrik suyunu kesme gibi bir düşüncemiz yok. Bu işten rant devşirmek çok yazıktır, ayıptır."

Rotahaber