Ettiğimiz dua kaderi değiştirir mi?

Ettiğimiz dua kaderi değiştirir mi?

Kader ile her şey belli ise, değişmeyecekse neden dua ediyoruz peki?

Risale Haber-Bugün yazarı Mehmet Paksu, okuyucularından gelen "dua ile kader değişir mi?" sorusunu cevapladı. Zehra rumuzlu okuyucusunun ""Doğumun, ölümün ve nikâhın zamanı kaderde belli ve değişmez. Biz hayırlı ömür, hayırlı eş için dua ediyoruz. Pekiyi, burada dua ne kadar geçerlidir, ne de olsa değişmez bir gerçek var" sorusunu yanıtlayan Paksu, "Hepimizin bildiği bir âyet vardır: 'Her ümmet için bir ecel vardır. Ecelleri geldiğinde de ne bir an geri bırakılır, ne de öne alınır.' (10:49) Ecel, insanın ölüm vaktidir, ne zaman öleceğidir. Bu zamanı Allah bilir. Çünkü hayatı O yarattığı gibi, ölümü de, ölüm vaktini de o yaratmıştır. Allah, yarattığı her şeyi zaman şeridine takmıştır. Zamanı gelmeden hiçbir şey gerçekleşmez. Kader ise her olayın belli bir planının olmasıdır. Bu planı Allah yapar. Ecel de bir kadere bağlıdır, insanın bütün hayat serüveni de" dedi.

"Dualarımızın ne hükmü var?" sorusuna da cevap veren Paksu, yazısını şöyle sürdürdü:

"İyi güzel de, her şey Allah'ın bilgisi içindeyse, bizim dualarımızın ne hükmü vardır? Ettiğimiz dualar kaderi nasıl değiştirir? Konuya iki hadis ışığında bakalım: "Kaderi ancak dua geri çevirir. Ömrü ancak iyilikler arttırır. Kişi ancak işlemiş olduğu günah sebebiyle rızıktan mahrum kalır." "İhtiyat (ölçülü davranmak) ve dikkat etmek Allah'ın takdir ettiği şeye fayda vermez. Ancak dua, inen ve inmeyen musibetlere fayda verir. Belâ iner, fakat onu dua karşılar ve kıyamete kadar da ona karşı durur."

Burada değişen kader değil, kazadır. Kader bir şey hakkında verilen karardır, kaza da o şeyin uygulanmasıdır. Yani bir insan içten bir dua eder, Yüce Allah bir ödül olarak o kişinin başına gelebilecek olumsuz bir olayı kaldırır. Burada değişen kader değil, kaderin uygulamadan geri çevrilmesidir.

"Allah’ın bilmesi bizi zorlar mı?
Cenab-ı Hak sonsuz ilminde sizin kiminle evleneceğinizi, ne zaman öleceğinizi biliyor. Hayat programınızı O düzenlemiştir. Fakat nelerle karşılaşacağınızı Allah'ın bilmesi sizin iradenizi ve tercihlerinizi baskı altına almaz. Siz serbest iradenizle kararınızı verirsiniz, Cenab-ı Hak da sizin iradeniz üzerine o fiillerinizi yaratır.

İsteyen siz, yaratan Allah'tır. Sorumlu sizsiniz. Bu arada diyelim ki, yanlış karar verdiniz, sıkıntıya girdiniz. Ne yapacaksınız? Allah'a yalvarıp yakaracaksınız, Onun sevdiği işleri yaparsınız, Onu memnun edersiniz. O da dilerse, sizin için kader levhasında çizmiş olduğu yazıları değiştirir. Hayırlı hayat verir, ömrünüzü uzatır, iyi evlilik nasip eder, siz de duanızı Allah'ın kabul etmesiyle kaderinizi değiştirmiş olursunuz.