'Et'te mangal ve ramazan spekülasyonuna geçit yok

'Et'te mangal ve ramazan spekülasyonuna geçit yok

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, fiyatlardaki yükselişi durdurarak tüketiciyi, ithalatın önüne geçerek de yerli üreticiyi korudu .

Mangal mevsimini ve ramazan ayının yaklaşmasını fırsat bilen et spekülatörleri umduğunu bulamadı. Bazı kesimlerin bu dönemde et fiyatlarını yükselterek ithalat yapılmasını sağlamaya çalıştığını belirten Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Et ve Süt Kurumu ile yaptıkları anlaşma ile fiyatlardaki yükselişi durdurduklarını bildirdi. Türkiye'de yaklaşık 8 milyon kişinin geçimini hayvancılıktan sağladığını ve kırmızı etin tüm ülkeyi ilgilendiren, önemli bir konu olduğunu dile getiren Tunç, "Vatandaşın eti pahalı tüketmesine izin vermeyeceğiz. Bundan önceki yıllarda böyle olumsuz durumlarla sürekli karşılaştık. Birileri piyasayı speküle ederek, et fiyatlarını artırıyor ve ardından bunu bahane gösterip, ithalat yapılmasını sağlıyor. Bu da vatandaşı ve yerli üreticileri olumsuz etkiliyor. Vatandaş eti normalinden pahalıya tüketiyor. Yerli üreticinin malı da elinde kalıyordu. Ancak biz buna artık müsaade etmeyeceğiz" dedi. 
Et ve Süt Kurumu yöneticileri ile bu konuda anlaşma yaptıklarını açıklayan Tunç, şöyle devam etti: "Kendileriyle görüştük. 'Bu memlekette yeteri kadar et var. Bunu temin ederiz. İthalat yapmayın' dedik. Çok güzel bir protokol yaptık. Piyasa stabil hale geldi. Ramazan öncesi oluşan bu spekülasyonun önüne geçtik. 50 bin hayvan anlaşması yaptık. Bunun neticesinde de hayvanları vermeye başladık. Bu, et fiyatlarının artmaması ve yerli üreticinin emeğinin karşılığını alması adına önemli bir adım. Bu işi kaşıyanlar belli. Bunun önüne geçmenin tek yolu kuruma ve üreticiye sahip çıkmak."

Kurbanlık da satacak

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Kurban Bayramı'na dönük de çalışma yapacaklarını ifade ederek, "Gerekirse Et ve Süt Kurumu aracılığıyla kurban satışlarına başlayacağız. Bunlar önemli şeyler. Bayramlarda ithalatçılara bunun rantını bırakmayacağız. Zaten üreticimiz yeteri kadar üretiyor. Bunda bir sıkıntı yok. İthalatın lafı bile üreticiyi korkutuyor. Biz ihracat bile yapıyoruz. Bu kadar malımız var. Sudan, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerle hayvan satmak için anlaşmalar yaptık. Yapılan protokoller var. Kim ne derse desin, bu ülkede herkese yetecek kadar et üretiliyor" diye konuştu.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.