Etnik ve Dini gruplar arasında sürdürülebilir diyalog için

Etnik ve Dini gruplar arasında sürdürülebilir diyalog için

Danimarka Parlamentosu’nda yapılan Dinler ve Kültürler Arası diyalog toplantısı benzeri bir toplantının TBMM çatısı altında yapılmasının önünde ne tür zihni engeller var?

Haber Yorum: Hüseyin Gozan
RİSALE HABER - ÖZEL

Danimarka Müslümanlar Konseyi, 7 Nisan 2015 tarihinde Danimarka Parlamentosu’nda Sosyal Demokrat Parti’nin önde gelen yöneticilerinden Karen J. Klint’in ev sahipliğinde “dinler arası diyalogda teori ve uygulamalar” adını taşıyan bir resepsiyon düzenledi. Katılımcılar, farklı din ve kültürden gelenlerin buluşmasını ve diyaloğunu amaçlayan toplantının yararlı geçtiğini ifade ettiler.

Yüzden fazla işadamı, politikacı, akademisyen, büyükelçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin davet edildiği toplantı katılımcıların dinler ve kültürler arasında daha etkin bir diyalog kurulabilmesi için fikir alışverişi yapmalarına vesile oldu. 

Benzer faaliyetlerin yaygınlaştırılmasına dikkat çekilen toplantıda işbirliği ve diyaloğun artırılması amacıyla lobi ve savunuculuk faaliyetlerinin önemine dikkat çekildi.

Danimarka Parlamentosu Başkanı Mogens Lykketoft, Kopenhag Belediye Başkanı Frank Jensen, Musevi cemaatinin kuruluşlarının temsilcileri,  Tanzeem Deanmark’ın başkanı, Piskopos Gadegaard, İslam Konseyi’nin temsilcisi Sami Küçükakın, Avrupalı Müslümanların Sosyal Uyumu İnisiyatifi’nin (EMISCO) Genel Sekreteri Bashy Quraishy ve farklı azınlıkların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, katılımcılar Danimarka toplumunda gelecekte farklı dinler ve kültürler arasında diyalogu arttırabilmek ve işbirliğini güçlendirmek için neler yapılması gerektiğine yönelik fikir alışverişinde bulundular. 

Terörizm, anti-semitizm, İslamofobya, gençler arasında yabancılaşmanın giderilmesi, yabancı düşmanlığının önlenmesi, Arap/İsrail uyuşmazlığında dinlerin rolü konularında olumlu mesajlar dile getirildi.

Ekim 2015’te gerçekleştirilecek parlamento seçimlerinde farklı etnik ve dinsel gruplara yönelik ayrımcı uygulamalara yönelik kaygılar paylaşıldı. Müslümanlara dönük negatif örneklere odaklanan İslamofobik yaklaşımların Danimarka toplumunda bir seçim malzemesine dönüşmesine tehlikesine ve Suriye’den göç etmek zorunda kalan mültecilerin yaşaması muhtemel güçlüklere dikkat çekildi.

Haberin kısadan hissesi:
Ülkemizde, farklı etnik ve dinsel gruplar arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir diyalogun sağlanması amacıyla benzer bir toplantı TBMM çatısı altında yapıldı mı? Böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapacak bir parti var mı? Eğer yapılmadıysa ilk fırsatta yapılmamasının önünde ne tür zihni engeller var? 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.