Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Etkin dinlemenin, çocukların gelişimlerine katkıları

Çocuklarımızı dinleyerek gelişimlerini nasıl katkıda bulunmuş oluruz?
1-Dinlenen çocuğun konuşma yeteneği artar. Kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenir. Kelime bilgisi artar ve dil gelişimine katkıda bulunmuş oluruz.

Yaşanmış bir hayat hikâyesi:
5 yaşında olan Beyza, annesi ve babası ile her konuşmak istediğinde isteği ertelenmiş, ısrarla konuşmak istediğinde de konuşması yarıda bırakılmış, tam dinlenilmemiştir. Annesi Beyza’nın kekelemeye başladığını fark eder ve çok üzülür. Problemin nedenine araştırdığında kızını dinlemediklerinden kaynaklandığını öğrenir. Bu sırada Beyza’nın kekelemesi daha da artmıştır. Hatta Beyza kekeleyerek derdini ifade etmeye çalışırken komik sesler çıkarmaya başlamış. En başta baba, kardeşler ve yakın akrabalar bu komik seslere gülerlermiş. Bu gülme esnasında küçük Beyzacık daha da kekeleyip kendine ifade edememeye başlamış.

Duyarlı anne bunun bir çözümü olmalı diye düşünmüş. En başta baba, kardeşler ve yakın büyüklere, Beyza konuşunken can kulağınızla dinleyin. Kekelemeye başladığında gülmeyen ve ciddi tavrınızı bozmayın tembihinde bulunmuş. Beyza konuşurken kekelemeye başladığında tam gülecek olmuşlar, duyarlı anne kaş-göz işaretiyle onların gülmelerine engellemiş. Artık Beyza konuşurken herkes pür dikkat dinliyor, kekelediğinde kimse gülmemeye başlamışlar.

Kısa bir süre sonra bakmışlar ki; Beyza kendine güvenir bir eda ile hiç kekelemeden bütün duygu ve düşüncelerine etrafıyla paylaşmayı başlamış.

2-Dinlenen çocuk, hırçınlık, saldırganlık gibi davranışlar yaparak dikkat çekmek ihtiyacı hissetmez. Çünkü kendini doğru ifade edebilmiş, karşıdaki de etkin bir şekilde dinlemiştir. Annenin peşinde dolaşmayı bırakır. Anneden bağımsız olur. Böylece duygusal gelişiminin sağlıklı olmasını katkıda bulunmuş oluruz.

3- Etkin dinlenen çocuk sorun çözme yeteneği kazanarak, kendi sorunlarını kendi çözebilme becerisi kazanır. Anne-babalar sorun çözme konusunda sadece yol gösterirler. Takıldığında çocuklarının yanında bulunurlar. Çocuklarına güç ve güven verirler.

4-Dinlenen çocuk ile anne-baba arasında yakınlık başlar, ilişkileri gelişir, birbirlerini güven duyarlar. Çocuk sorununun cevabını dışarı ile değil anne-baba ile paylaşarak bulur.

5- Dinlenen çocuk da dinlemeye öğrenir. Ahlak gelişimine katkıda bulunmuş oluruz.

Sonuç olarak: çocuklarımızı dinleyerek; davranışlarını değiştirmesine, duygularını ifade edebilmesine, kendi problemini kendisinin çözebilmesine fırsat vermiş oluruz.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.