Et ve sütte 2 günde belirlenen antibiyotik artık 10 dakikada tespit edilecek

Et ve sütte 2 günde belirlenen antibiyotik artık 10 dakikada tespit edilecek

Daha evvel, 2 gün süren analizlerle tespit edilebilen insan sağlığını olumsuz etkileyen et ve süt ürünlerindeki 30 ayrı çeşit antibiyotik sadece 10 dakikada tespit edilebilecek.

Fatih karakılıç'ın haberi:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bursa’da kurulan laboratuarda sütte milyarda bir oranında bile bulunan antibiyotik sadece 10 dakika içerisinde 15-20 liraya mal olan analizle belirlenecek. Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Hayvansal Ürünler Antibiyotik Laboratuarı’nda önümüzdeki aylarda et ve yem ürünlerindeki antibiyotiklerin analizine de başlanacak.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen projeyle hayata geçirilen Hayvansal Ürünler Antibiyotik Laboratuarı 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nde düzenlenen törenle açıldı. Yüzde 75’i BEBKA tarafından karşılanan laboratuar 788 bin 972 liraya mal oldu. İlk olarak 4 teknik personelin görev yapacağı laboratuarda süt ve peynir, yoğurt ve kaşar peyniri gibi süt ürünlerindeki antibiyotikler tespit edilebilecek. Önceden iki gün süren analizlerle ancak tespit edilebilen antibiyotikler laboratuarda sadece 10 dakikada belirlenecek. Açılış törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, şunları kaydetti: "Daha önce bu testler iki gün civarında sürüyordu. Yeni laboratuarla birlikte 10 dakikalık süreye düştü. Süt de çabuk bozulan bir ürün olduğu için aradan geçen zaman çok önemli. Çok kısa sürede sonuçları almak artık mümkün. Test maliyetleri de oldukça düştü. Önceden numune başına 100-150 lira civarındayken şuanda 15-20 liraya kadar düştü. Vatandaş getirmesine de gerek olmayacak. Alo 174 Gıda Hattı var. Vatandaş şüphelendiği durumda buraya müracaat etmesi halinde Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü denetim elamanları alıp numuneleri buraya getiriyor. Ücretsiz olarak da inceleniyor. Kendi ürünüyle ilgili olarak getirip ücretiyle bu analizi yaptırabilecek. Laboratuarda, 5 farklı grup altında tanımlanan 30 çeşit antibiyotik tespit edilebilecek. Süt dışında yemde ve ette de bu analizleri yapabileceğiz. Şimdi sütte başladık. Daha sonra et ve yemde de başlayacağız. Sayılı merkez var. Bu bölge hayvancılığın, et ve süt sanayinin gelişmiş bir bölge olduğu için önemli."

ANTİBİYOTİK MİLYARDA BİR ORANINDA OLSA DA BULUNACAK; ÜRÜN SAHİBİNE 14 BİN LİRA CEZA YAZILACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bursa İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Erdal Kuzucu da antibiyotik tespit edilen ürün sahibi firmalara ilk olarak 13 bin 800 lira civarında ceza yazıldığını söyledi. Kuzucu, şunları dile getirdi: "Laboratuarın denetimler açısından çok hassas çalışması olacak. Çok daha düşük limitte yani milyarda bir seviyesinde antibiyotik olup olmadığına bakabilecek. Bu da birçok üründe hassalığından dolayı daha önceki analizlerde tespit edilemeyen çok az miktarda eser miktarda da olsa antibiyotiklerin tespitine imkan sağlayacak. Denetim izleme, kalıntı izleme projeleri kapsamında ya da Alo 174 hattına gelen şikayetler üzerinde yaptığımız denetimlerde aldığımız numunelerde analiz yapıldığında herhangi bir antibiyotik tespit edildiğinde öncelikle 13 bin 800 lira idari para cezası var bunun haricinde ürünler piyasadan toplanıyor. Bakanlık tarafından ilgili ürün ve firma ayıplı ilan taklit ve tağşiş yapmış ürün olarak deşifre edilecek. Asıl en büyük ceza bu. Bir iki ürünün haricinde antibiyotik kullanımı kesinlikle yasak. Sadece taze kaşarda çok düşük limitimiz var. Diğerlerinde yüzde bir de olsa, milyarda birde olsa bulunmaması gerekiyor."

ANTİBİYOTİK KULLANIMI ÇOK YAYGIN

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar da dünyada olduğu gibi Türkiye’de de antibiyotik kullanımının yaygın olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tayar şöyle devam etti: "Bir tanker süt kamyonuna bir bardak dahi antibiyotik karıştırılsa bu laboratuar onu bile yakalayacak. Son tüketiciyi koruyacak bir çalışma. Bakanlığın piyasadan toplayacağı numuneler oluşturacak, Yedeğimiz yoğurt, peynir burada analiz edilecek. Yasal düzene uymayanlara ceza verilecek. Antibiyotik kullanımı bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş oranda kullanılmaktadır. Üretilen antibiyotiğin yüzde 65’i hayvansal ürünlerde kullanılıyor. Hayvanları tedavide veterinerlerin kullandığı antibiyotiklerin yasal olarak arınma süreleri vardır, bu sürede bu sütlerin sağılıp imha edilmesi gerekiyor. Bilmeyerek ya da art niyetli bu tip sütler üretime karışırsa da son tüketiciye ulaşmasında büyük sıkıntı olur. Bu durumda bireylerde antibiyotiklere karşı direnç oluşturacaktır. İnsan tedavisinde antibiyotik kullanımına başlanıldığında ise vücut antibiyotikleri daha önceden aldığı için tedavi amacıyla verilen antibiyotik etkisiz kalacaktır. Sağlık sorunu çıkmasın, bakterilerde antibiyotik direnci oluşmaması için bu laboratuar çok önemli bir çalışma oldu. İnsan sağlığına yönelik bir çalışmadır."

Açıklamaların ardından labaratuar Bursa Vali Vekili İbrahim Avcı, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin ve daire müdürlerinin katılımıyla açıldı. Açılışa süt sektöründeki firmaların temsilcileri de katıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.