Et fiyatları yükselmeyecek

Et fiyatları yükselmeyecek

Veteriner hekim, AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, "et fiyatlarının artacağı, et ithalatının tekrar yapılacağı" yönünde son günlerde basında yer alan haberler üzerine, açıklamalarda bulundu.

Veteriner hekim, AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, 1.5-2 senedir et fiyatlarındaki karlılık cebine girmeyen, üreticinin kanını emmeye, etini kemirmeye çalışan spekülatif grupların Hükümet üzerinde "et fiyatları uçuyor, ithalatın açılması" lazım baskısı oluşturmaya çalıştığını kaydederek, vatandaştan, et fiyatlarının artacağı konusunda endişeye kapılmamasını istedi.

Kılıç, "et fiyatlarının artacağı, et ithalatının tekrar yapılacağı" yönünde son günlerde basında yer alan haberler üzerine, açıklamalarda bulundu.

Bu tür haberleri okuduğunu ve geçimini tamamen hayvancılık ve tarımdan sağlayan Doğu Anadolu Bölgesi'nin milletvekili olması sebebiyle endişelenmeye başladığını belirten Kılıç, "O kaygıyı duyunca, hem bakanlık nezdinde araştırdım hem de piyasadan araştırdım ve böyle bir endişeye kapılınmaması gerektiğini gördüm. Bakanlığın et ithalatı ile ilgili bir çalışması yok, yani et ithalatı yapılmayacak" dedi.

Kılıç, ülkede, 2012 yılının sonundan itibaren, 2013 yılının tamamında et ithalatı olmadığını ifade ederek, "İthalatta bir miktar giriş var gibi görünüyor ama o da önceki yıllardan ithalat izni almış firmaların kalan bakiyelerini getirmesi idi" dedi.

Durum böyle iken, hayvan üreticilerini paniklettirmenin anlamının olmadığını kaydeden Kılıç, şöyle konuştu:

"Daha önce biraz sıkıntı çeken vatandaş, yeni yeni kendini toparlanmışken, üretici hayvancılığa sarılmaya başlamışken, bu korkuları oluşturmaya gerek yok. Korku olursa bu durum, üreticinin aleyhine olur. Üretici ne yapar? Panikler ve hayvanını bir an evvel elinden çıkarmaya çalışır; bu da yeterince kilo olmadan, karlılık noktasına gelmeden hayvanını elinden çıkarması anlamına gelir. Bu da yazıktır.

Bunlar niye yapılıyor? Ne yazık ki Türkiye'de belli dönemlerde bu olaylardan ekonomik gelir sağlamayı öğrenmiş, oluşturmuş oldukları bu spekülasyonlardan faydalanmayı gelenek haline getirmiş gruplar var. Bu gruplar yeniden, acaba vatandaş, üretici, devlet ve Hükümet üzerinde, "et fiyatları uçuyor, ithalatın açılması lazım' baskısını oluşturabilir miyiz diye düşünüyor. Bunu gerektirecek bir ortamın olmadığını biz biliyoruz. Tabii ki Hükümet, et fiyatları çok artınca bu dengeyi sağlamak zorunda, ancak şu anda öyle bir durum yok. Hayvan varlığımızda güzel bir artış var. Bu da istendiği kadar piyasaya et, hayvan sürebileceğimizi gösteriyor. Yani vatandaş, şu anda fiyatların dengede olduğundan haberdar, artacağı konusunda endişeye kapılmasına gerek yok. Et fiyatları üzerinden spekülasyonlar yapanlar, aslında üreticinin kanını emmeye, etini kemirmeye çalışan insanlar, onların bu konuda yoğun bir spekülasyonu var. Ben buradan vatandaşa paniğe kapılmamalarını, önlerini görmeye başladıkları bu sürecin devam edeceğini, şu anda ülkemizde et ithalatına gerek olmadığını rahatlıkla söylemek isterim."

"Spekülasyoncularla mücadele edilecek"

Yunus Kılıç, "Bu spekülasyonu yapanlar kimler?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Ne yazık ki büyük hayvan varlıklarını önceden ellerinde tutanlar, daha sonra dalgalanmalarla fiyatların artmasına neden oluyor. Kaba yemin girdi fiyatlarının biraz yükselmesi, et fiyatlarının bunu takip edememesi sonucunda ellerindeki hayvan varlıklarını boşaltan, açık pozisyona gelen ama ithalattan da ciddi para kazanan gruplar var. Siz ülkenizdeki üreticiyi korumak istediğiniz zaman, ithalata belli fiyat aralığı koyuyorsunuz, 'ancak bu fiyatlardan bize ithalat bildirebilirsiniz' diyorsunuz.

Bu gruplar, yurtdışında, dünyanın değişik yerlerinde, özellikle et üretimin fazla olduğu, biraz da fiyatların ucuz olduğu ülkelerden bunu bulabiliyorlar. Siz bunlarla ne kadar mücadele ederseniz edin, eğer et ihtiyacınız varsa fiyatı bunlar belirliyor ve ciddi şekillerde karlar elde ediyorlar. Ama onların alıştıkları o karlılık, şükür, 1.5-2 senedir onların cebine değil de üreticinin cebine girmeye başladı, onlar da bu durumdan rahatsız olmaya başladılar. Şimdi bu ortamdan yararlanmak arzusu içindeler. Ama biz gene paranın onların cebine değil, vatandaşın cebine girmesini sağlayacağız. Bu karlılığın üreticinin, emektarının, köylünün, garibanın cebine girmesi için, onlarla spekülatif noktada mücadele edeceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.