Et fiyatları enflasyonun iki katı arttı

Et fiyatları enflasyonun iki katı arttı

Gıda fiyatlarındaki artış, enflasyonu katlamaya devam ediyor.

Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 9,32 olurken et fiyatlarındaki artış enflasyonun iki katı olarak gerçekleşti. 2013’te 15 TL olan dana karkasın fiyatı temmuz ayında 18 TL’ye yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre geçtiğimiz yıl temmuz ayında 24-25 lira olan dana eti ise bu yılın aynı döneminde 29 lirayı aştı.
 
Yükselen enflasyonda gıda fiyatlarının etkisi giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre temmuz ayında enflasyon yüzde 9,32’ye çıkarken temel gıda fiyatlarındaki artış, enflasyon oranının çok üzerinde seyrediyor. Buna göre et fiyatlarındaki artışın enflasyonun 2 katı kadar olduğu görülüyor. 2013 yılında kilogramı 15,43 lira olan dana karkas ortalama fiyatları, geçtiğimiz temmuz ayında 18,43 liraya yükseldi. Dana karkas etin 7 aylık dönem içinde resmi fiyatlarda gösterdiği bu artış yüzde 19,44 olarak ortaya çıktı. 2013 yılında kilogramı 24,66 lira olan perakende dana eti ortalama fiyatları, 2014 yılı Temmuz ayında ise 29,04 lira olarak açıklandı. Bu üründeki fiyat artışı ise yüzde 17’nin üzerinde gerçekleşti. Fiyatlardaki gelişmeleri Zaman’a değerlendiren Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Ertürk, Türkiye’nin yeteri kadar hayvanı olduğunu ama fiyatların yüksek olduğunu kaydetti. Fiyatlardaki bu seviyelerin üreticiler için uygun olduğunu belirten Ertürk, “Tüketici açısından çok daha fazla yükselirse, terbiye mahiyetinde bir miktar ithalat gündeme gelir diye endişe ediyorum.” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl yem fiyatlarında görülen aşırı yüksek fiyatlar ve dolar nedeniyle yurtdışından ithal edilen yem maliyetlerinin artması, vatandaşın elindeki hayvanları kesime götürmesine neden oldu. Bu gelişmelere rağmen geçtiğimiz yıl ve bu yılbaşında yatay bir seyir izleyen et fiyatları, Ramazan öncesinde başlayan yükselişini devam ettirdi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre geçtiğimiz yıl temmuz ayında 24-25 lira aralığında olan perakende dana eti fiyatı bu yılın aynı döneminde 29 lirayı aştı.
 
    Almanya’da kilosu 7 dolardan  satılan kırmızı etin kilosu Türkiye’de 15-20 doları buluyor. Üreticinin ithalatı istemediğini ve et ihtiyacının iç dinamiklerle karşılanması gerektiğini belirten Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı, Türkiye’deki yüksek et fiyatlarını şöyle savundu: “Fiyatlar biraz yüksek gibi görünüyor. Ama biraz daha yükselirse ithalat gündeme gelebilir. Ben çok daha fazla yükseleceğini tahmin etmiyorum. Piyasanın fiyatları bir kabul etme kabiliyeti var. Fiyatların bu şekilde olmasından dolayı hayvancılık yapan insanlar memnun, tüketen insanlarımızın da bu konuda birazcık daha anlayışlı olmalarını bekliyoruz.” Ertürk, “Şu anda Kurban geliyor, Kurban’da her sene bu tip şeyler yapılıyor, spekülatif hareketler de oluyor, insanlar Kurban görevini yerine getirecek kadar kurban bulunamayacak gibi düşünceler ortaya çıkabiliyor, fakat biz kesinlikle bunu istemiyoruz.” diye konuştu.
 
    Hayvancılık sektörünün en önemli maliyet kalemlerinden biri olarak yem fiyatları gösterilirken Türkiye’de yem hammaddesi üretimi, ihtiyacı karşılayamamakta. Bu nedenle yem ithalatı yapılırken dolarda meydana gelen artışlar hayvancılık sektörünün maliyetlerini olumsuz etkilemekte. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre 2013’te yaklaşık 6 milyon ton yem hammaddesi ithal edildi. Buna karşılık 3 milyar dolar ödeme yapıldı. Yem hammaddelerinin temininde dışa bağımlılık sebebiyle döviz fiyatlarındaki artış, maliyetleri doğrudan artırdı. Geçtiğimiz yıl ödenen 3 milyar doların değeri 2013 yılının Ekim ayından bu yana yaklaşık olarak 660 milyar dolar arttı. Yem hammaddesi ithal ediyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.