Et fiyatları besiciyi mutlu etti

Et fiyatları besiciyi mutlu etti

Kırmızı et fiyatlarında yakalanan istikrar sayesinde büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin para kazanmaya başladığını belirtildi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, geçmişte et fiyatlarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle üreticilerin beslediği hayvanı zaman zaman zararına kestirmek zorunda kaldığını, bu yıl böyle bir sorunla karşılaşmadıklarını belirtti.
 
Et ve Süt Kurumu (ESK) ile 2014 yılının başında protokol imzaladıklarını hatırlatan Tunç, bu protokol kapsamında besicilerin hayvanlarını kilosu 20,10 liraya istedikleri zaman kestirebildiğini vurguladı.
 
Besicilerin önceki yıllarda hayvanlarını özel kesimhanelerin belirlediği fiyatlara kestirmek zorunda kaldığını ve zaman zaman karkas et fiyatlarının 17-18 liraya kadar düştüğünü anlatan Tunç, şunları kaydetti:
 
"Yem fiyatları başta olmak üzere diğer masraflar üzerine eklendiği zaman üreticilerimiz zarar etmesine rağmen hayvanlarını düşük fiyatlara kestirmek zorunda kalabiliyordu çünkü elinde kalsa daha fazla zarar edecek. 'Ne kadar az zarar edersem o kadar iyidir' düşüncesiyle bir an önce elindeki hayvanı çıkarmaya bakıyordu. Son bir yıldır özel kesimhaneler besicilerimizin hayvanlarını almasa dahi Et ve Süt Kurumu yılbaşından itibaren belirlenen fiyat üzerinden hayvanları kesiyor. Fiyatta aşağı ya da yukarı dalgalanma olmuyor. Et ve Süt Kurumu ile standart bir fiyat belirlendiği ve diğer kesimhaneler de besicilerin böyle bir güvencesi olduğunu bildiği için fiyatları aşağı çekemiyor. Et ve Süt Kurumu ile yapılan protokol sayesinde besicilerimiz bir anlamda koruma altına, güvence altına alındı. Besicilerimiz, hayvanlarını 20,10-21,5 liraya kestirebiliyor. Et fiyatları şu an çok iyi bir seviyede. Üretici zarar etmiyor, para kazanıyor. Tüketici de kaliteli ve güvenli et yiyor."
 
Market ve kasaplarda serbest piyasa koşullarında kırmızı etin kilogramının 30 lira civarında satıldığını ifade eden Tunç, bu fiyata müdahil olamadıklarını, esnafın istediği fiyata et satabildiğini söyledi.
 
ESK hayvancılığı destekliyor
 
ESK ile yapılan protokol sayesinde birçok besicinin hayvancılığı bırakmaktan vazgeçtiğini dile getiren Tunç, "Besiciler yıllardır fiyatlardaki istikrarsızlık nedeniyle çok zor günler geçirdi. Hayvancılığı bırakanlar oldu. Bu yıl da yine zarar edilseydi Türkiye'nin hayvancılığı ciddi anlamda tehlikeye girebilirdi. Et ve Süt Kurumu verdiği destekle bir anlamda ülke hayvancılığına destek oluyor. Üreticinin arkasında duruyor, zarar edip bu işi bırakmasının önüne geçiyor. Böyle bir anlaşma geçmiş yıllarda yapılsaydı Türkiye hayvancılık alanında çok daha ilerilerde olabilirdi" diye konuştu.
 
Türkiye'nin yıllık 1 milyon 200 bin ton kırmızı et ihtiyacı olduğunu ve bunun 1 milyon tonunu karşılayabildiklerini ifade eden Tunç, hayvancılığın geliştirilebilmesi ve et ihtiyacının tamamının karşılanabilmesi için besicilerin desteklendiğini vurguladı.
 
Her erkek besi danası için yılda 200 lira destek primi verildiğini belirten Tunç, yılda 1 milyon 300 bin erkek besi danası için destek sağlandığını kaydederek, Türkiye'nin gelecek yıllarda hayvancılık alanında atılım yapmasını beklediklerini dile getirdi.
 
Tunç, ESK ile olan sözleşmenin 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla sona ereceğini, yeni yılda besicilerin desteklenmesi adına protokol imzalayacaklarını söyledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.