Et fiyatında zam korkusu

Et fiyatında zam korkusu

Yem fiyatında yaşanan artış sonrası et üretiminin azalmasıyla birlikte karkas et fiyatının artması, et fiyatına zam sinyali verdi.

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, piyasanın düzelmemesi durumunda ete zam gelebileceğini söyledi.

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Son dönemde karkas denilen toptan kemikli et fiyatında atış yaşandığını kaydetti. Yem fiyatlarındaki artıştan dolayı üretimin azalmasıyla birlikte piyasaya sürümün azaldığını dile getiren Hastaoğlu, ”Bundan dolayı bir sıkıntı var. Ama ileriki günlerde ne olur onu bilemiyoruz. Fiyat anlamında 12 liraya kesilen dişi sığır, 14 liraya yaklaştı. Erkek dana da 15 liraydı, şu an 17 lira oldu. Toptan fiyatına bu fiyatlara alım satım yapılıyor.” şeklinde konuştu.

Karkas ette yaşanan artışın henüz perakendeye yansımadığını aktaran Hastaoğlu, henüz belli olmamakla birlikte yüzde 10 zam gelebileceğini belirterek, “Her an yansıyabilir. Çünkü arada 2 lira gibi bir fark var, bunun yansıması söz konusu olabilir. Tam net olamamakla birlikte piyasada bir zam beklentisi var. Et piyasası düzelmezse zam gelebilir, piyasanın düzelmesi bekleniyor.” dedi.

Fiyatların böyle devam etmesi halinde ithal etin önünün açılabileceği uyarısında bulunan Ticaret Borsası Başkanı Hastaoğlu, “İthal et veya canlı et ithalatı gündeme gelebilir. Şu anki ithalat fonları çok yüksek. Düşürülebilirse ithalatın önünü açarlar. Bakanlık böyle bir karar alabilir. Fiyatların böyle gitmesi sürerse her hâlükârda bakanlık bu seçeneği değerlendirebilir. Geçtiğimiz yıllarda Et Balık Kurumu ve özel sektörler üzerinden ithalat yapılmıştı. Fonların düşmesiyle birlikte bakanlık ithalata izin verebilir.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.