Esnafın beklediği perakende yasası başka bahara

Esnafın beklediği perakende yasası başka bahara

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre esnaf ve sanatkârların sayısı 1 milyon 507 bin 563 iken, işyeri sayısı ise 1 milyon 625 bin 108 olarak gerçekleşti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, perakende sektörünü düzenlemek adına yapılan perakende yasa tasarısının seçim sonrasına kaldığını söyledi.

Perakende ticaretinin düzenlenmesi hakkındaki tasarı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yazıcı, görüş ve önerilerin düzenlendikten sonra kendisine sunulacağını söyledi. Yazıcı, “Önümüzdeki hafta bir eksiklik görmezsek Bakanlar Kurulu’na sevk edeceğiz. Anlaşılıyor ki; 30 Mart’tan önce bu kanunu görüşemeyeceğiz ama 30 Mart’tan sonra bu yasayı Meclis’e götüreceğiz.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) ile başlayan uygulamaların sonuçlarını paylaştı. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle asgari sermaye tutarları limitet şirketler için 10 bin lira, anonim şirketler için ise 50 bin liraya yükseltilmişti. Şirketlerin asgari sermaye tutarlarını 14 Şubat’a kadar sağlamaları gerektiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketler, bu tarihten sonra münfesih duruma düşeceklerdir.” ifadesinde bulundu ve konuya ilişkin süre uzatma yetkileri olduğunu fakat bunu kullanmayacaklarını dile getirdi. 2013 yılı esnaf ve sanatkârlara ait işletme verilerini de paylaşan Yazıcı, “Esnaf ve sanatkâr işletmesi sayısının Türkiye nüfusuna oranı yüzde 2,45’tir.” bilgisini verdi. Bakan Yazıcı’nın verdiği bilgilere göre esnaf ve sanatkârların sayısı 1 milyon 507 bin 563 iken, işyeri sayısı 1 milyon 625 bin 108 olarak gerçekleşti. Esnaf ve sanatkârların en çok tercih ettiği meslekler sıralamasında ise ilk sırada 170 bin 230 kişiyle bakkallık, bayilik, büfecilik kategorisi yer aldı. Bu grubu 111 bin 514 ile minibüsçülük takip etti. Hal yasasının yansımaları merakla beklenirken bu alandaki gelişmeler ise olumlu oldu. 2013 yılında pazarcı esnafının sayısı 4 bin 912 kişi arttı. 2013 yılında sayısı en fazla düşen meslek ise şoförlük oldu. Bakan Yazıcı, şoförlükteki düşüşün nedeninin mesleğe olan talebin azalması değil, mevzuat sebebiyle şoförlerin esnaf yerine sigortalı çalışan kabul edilmesi olduğunu kaydetti. 2012 sonunda toplam esnaf sayısı içinde kadın oranı yüzde 10 iken 2013 sonunda bu oran yüzde 12,3’e yükseldi. Genel tabloya göre ise esnaf ve sanatkâr işletmesi sayısının Türkiye nüfusuna oranı yüzde 2,45. Her bir Esnaf ve Sanatkâr Odası başına ortalama 441 üye düşerken, nüfusa oranla en fazla esnaf ve sanatkâr işletmesinin olduğu il sıralamasında Muğla ve Burdur yer aldı. Sıralamadaki liste sonu ise Diyarbakır oldu.  Bakanlığın görev alanındaki ticaret sicili ile esnaf ve sanatkâr sicili işlemlerinin tamamını elektronik ortama taşıdıklarını aktaran Yazıcı, ticaret sicili uygulamalarında Merkezi Sicil Kayıt Sistemi MERSİS’i, esnaf ve sanatkâr sicili uygulamalarında ise Esnaf Sicili Bilgi Sistemi ESBİS’i hayata geçirdiklerini belirtti. “MERSİS ve ESBİS; işletme kuruluş ve değişiklik işlemlerinin elektronik ortamda günlük olarak takip edilerek, daha sağlıklı veriler üretilmesine imkân sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rekabet Kurumu, hazırlıklarında son aşamaya gelinen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı taslağına ilişkin 5 ana noktada itirazda bulundu. Kurum, kampanyalara, market markalarına ve raf bedeli olarak bilinen ek ücretlere sınırlama getirilmesi ile Perakende Bilgi Sistemi PERBİS ile veri paylaşımının tasarıdaki halinin sakıncalarına dikkat çekti.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.