Esnafa can suyu

Esnafa can suyu

Esnafa can suyu Hükümet, esnaf için 5 milyar liralık kredi musluğunu açtı. Kredinin 2 milyarı, zora düşen işletmelere sıfır faizli olarak kullandırılacak. Kalanı da işyeri açmak isteyenlere düşük faizli olarak verilecek

Hükümet, 2.5 milyon esnafa verdiği sözü tuttu. Yaklaşık 5 milyar liralık kredi musluğu açıldı. Bu kredi; zora düşen esnafın, işletmelerin umut kapısı oldu. Bankaların kara listesine giren, kredi puanı düşük, mevcut kredisini ödemekte zorlanan esnafa bu kredi ile işlerini yoluna koyma fırsatı doğdu. Kredi, yeni işyeri açmak isteyenlere de fırsat sunacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan, sigorta mekanizmasını da içeren yeni modelle, 5 milyar liranın 2 milyarı sıfır faizli olarak, borç batağındaki esnafa kullandırılacak. 3 milyarı da düşük faizli olarak yeni işleri açmak isteyen girişimcilere verilecek. Maddi sıkıntı çeken esnafın bankadan kullanacağı kredinin faiz masrafını Bakanlık karşılayacak. 

DOĞU'YA DAHA FAZLA KAYNAK AKTARILACAK
KAMU bankaları, özellikle geri kalmış yörelerde düşük faizle kredi verecek. Özel finansman kuruluşları teşvik edilerek, yeni destekler sağlanacak. Kamu bankalarının Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki işletmelere daha fazla kaynak aktarması planlanıyor.

ÇİFTÇİLER DE UNUTULMADI
SADECE esnafa değil, çiftçiye de kredi desteği geldi. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek için düzenlenen yasa kapsamında, tarlasını birleştiren çiftçi de ucuz kredi kullanacak. Çiftçiye, toplulaştırılacak araziyi satın alabilmesi için finansman desteği sağlanacak. Alıcı ve satıcının bulunmasını Bakanlık koordine edecek.

HALKBANK'TAN UCUZ KREDİ
HALK Bankası, son 12 yılda kredi hacmini neredeyse 90 kat artırdı. Esnaf ve sanatkara Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan krediler de yükseldi. 2002'de esnafa yansıtılan kredi faizleri yüzde 47 seviyesindeyken, 2003'ten itibaren kademeli bir şekilde düşürülerek, 2011 sonrası Cumhuriyet tarihinin en düşük kredi faiz oranları olan yüzde 4-5 seviyelerine kadar indi. 2002'de 153 milyon lira olan kredi bakiyesi, 2014 yılı sonunda 12.5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.