Esnafa 18 milyar lira destek

Esnafa 18 milyar lira destek

Hükümet esnaf için kesenin ağzını açtı. Esnafa 18 milyarlık kredi paketinin yanı sıra çırak desteğinden Bağ-Kur teşvikine kadar bir dizi reform hazırlandı. Hedef esnafın yüzünü güldürmek

Hükümet, küçük işletmeler ve esnaf için tüm imkânları seferber ederken devlet destekli krediler rekor seviyeye ulaştı. Esnafın Halk Bankası ve Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaleti ile kullandığı kredi bakiyesi 18 milyar liraya ulaştı.

50 MİLYAR KREDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, henüz uygulamaya başlayalı birkaç ay olan 30 bin lira limitli faizsiz krediye büyük talep olduğunu belirterek, "Nisan 2016 itibarıyla 28 bin esnaf 819 milyon lira kullandı. Esnafımız 2002'den bu yana 50 milyar lira kredi kullandı. Desteklerimiz sürecek" dedi.

Hükümet, yeni dönemde de faizsiz kredileri artırırken, meslek sahibi sanatkârlara da "çırak desteği" vermeye hazırlanıyor. Yanına çırak alıp yetiştiren esnafa da yetiştirdiği her bir gencin bir yıllık asgari ücret bedeli ve sigortasını devletin yatırması, Bağ-Kur'da 5 puanlık teşvik indiriminden yararlanması planlanıyor. Düzenlemeden kendileri ve çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili yasal bildirimini zamanında yapan esnaflar yararlanacak.

KÜÇÜK İŞLETMELERİN ÖNÜ AÇILACAK

Yeni kalkınma modeli ile küçük işletmelerin önü açılırken, girişimcilere de kredi yağacak. Esnafa Halk Bankası aracılığıyla sübvansiyonlu kredi veriliyor. Bugün açık kredisi bulunan 348 bin esnaf bulunuyor. Hazine faiz destekli toplam kredi tutarı 18 milyar liraya yaklaştı. Sabah'ın haberine göre, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, esnafın kullandığı devlet destekli kredilerin rekor seviyeye ulaştığını belirterek, "Esnafımız ülkenin omurgasıdır. Faizsiz kredileri artırarak devam ettirmek istiyoruz. Bugün ihtiyaçlarını karşılamaları için 30 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyoruz. KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamış genç girişimciler, 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlanıyor" dedi.

HALK BANKASI GÜÇLENDİ

Yeni dönemde verimlilik alanında sistematik gelişmeler kaydeden küçük işletmelerin devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı yararlanması sağlanacak. Katma değeri yüksek ekonomi dikkate alınacak. Orta ve ileri teknoloji ürünler için yatırım destek programı oluşturulurken, işgücü ve vergi teşviklerinin artırılması, girişimciye nakdi yardım, enerji yatırımlarına daha fazla kaynak ayrılması yönünde de yeni adımlar atılıyor. 2002'de günlük 7 milyar lira civarında likidite açığıyla çalışan Halk Bankası bugün Türkiye'nin en güçlü bankaları arasında yer alıyor. Nitekim banka, 2002'yi 581 milyon lira zararla kapatmıştı. Bugün ise kredi hacmini neredeyse 90 kat artırdı.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.