Esnaf pahalı POS cihazını alamadı

Esnaf pahalı POS cihazını alamadı

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yeni nesil yazarkasa-POS cihazlarının kullanım zorunluluğu ile ilgili uygulamanın 1 Ekim tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Çelikus, “Yüz binlerce esnaf parasızlık nedeniyle yeni PO

Yeni POS cihazlarının büyük işletmeler için avantaj sağladığının altını çizen Genel Başkan Çelikus, “Bu işten yine esnaf zararlı çıktı. Bankalar, belli bir ciro taahhüdü veren işletmelere yeni POS cihazlarını hediye ediyor. Örneğin bir banka, aylık 5 bin lira ciro taahhüdü verenler işletmelere bu cihazları veriyor. Belli bir büyüklüğün üzerindeki işletmeler bu ciroyu zaten yapıyorlar. Dolayısıyla, büyükler yeni nesil POS cihazlarına ücretsiz sahip olurken, küçük esnaf 2 bin liraya varan cihaz bedellerini ödemek zorunda kalıyor.” diye konuştu.

Şu ana kadar sadece 50 bin esnafın yeni uygulama nedeniyle POS cihazını alabildiğini ve 250 bin esnafın ise bu cihazı alamadığını belirten Çelikus, “Eğer yeni süre verilmezse yeni nesil POS cihazı alamayan bu işletmelerin tamamı ceza yiyebilir. Bu arada birçok esnafımız da seyyar POS cihazlarını bankalara iade edip sabit POS'lara geçiyor. Ancak halen eldeki eski yazar kasaların değerlendirilmesi ile ilgili bir gelişme bulunmuyor.” hatırlatmasında bulundu.

ANADOLU'NUN BİRÇOK YERİNDE POS CİHAZI KULLANILMIYOR

Anadolu'nun birçok yerinde POS cihazı kullanılmadığını ve alışverişlerin nakit yapıldığını ifade eden ESDER Başkanı Çelikus, “Vergi kaybının azalması için kredi kartıyla alışverişin özendirilmesi amaçlanan yeni nesil POS cihazlarıyla tam tersine bir uygulama getirilmiş oldu. Büyükşehirlerde zaten kredi kartı çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Banka hareketlerinin takibi çok kolay olduğu için buralarda zaten kayıt dışılık yok. Ancak yapılan bu düzenleme Anadolu'da kartlı alışverişe geçişin süresini uzatabilecektir. Sonuçta, bu işten beklenen elde edilemeyebilecektir.” değerlendirmesini yaptı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.