Esma-Ül Hüsna Sergisi Yurt Dışına Taşınacak

Esma-Ül Hüsna Sergisi Yurt Dışına Taşınacak

Dünyanın ilk çağdaş Esma-ül Hüsna Sergisi, ramazanda İstanbul ve Ankara'da sergilendikten sonra yurt dışına açılacak.

Geleneksel süsleme sanatçısı Fatma Zeynep Çilek tarafından modern ve klasik hat sanatı sentezlenerek oluşturulan dünyanın ilk çağdaş Esma-ül Hüsna Sergisi, ramazanda İstanbul ve Ankara'da sergilendikten sonra yurt dışına açılacak.
 
Geleneksel tezhip sanatına yeni bir soluk getiren, hat, tezhip gibi geleneksel sanatları çağdaş bir dille yorumlayan Fatma Zeynep Çilek, eserleriyle birçok karma sergide yer aldı, 2010'da "Premium" sergisinde eserlerini tanıttı. Modern ve klasik hat sanatı sentezlenerek oluşturulan dünyanın ilk çağdaş Esma-ül Hüsna Sergisi'ni geçen yıl açan Çilek, ramazanda da sanatseverlerle farklı eserleriyle buluşacak.
 
Nişantaşı'ndaki atölyesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çilek, geleneksel sanatlarla iç içe olduğunu, eserlerini Doğu ya da Batı sanatı olarak ayırt etmediğini söyledi.
Çilek, çocukluk yıllarına dayanan tezhip sanatına başlama öyküsünü şöyle anlattı:
 
"Lise yıllarında tezhip sanatına ilgim vardı. Bir hocadan özel ders almaya başladım. Daha sonra Topkapı Sarayı'nda Doğu sanatı ve Doğu motifleri üzerine eğitim aldım. Doğu motifleri beni çok fazla tatmin etmedi çünkü 16. yüzyıldan beri aynı şeyi yapıyorsun.
 
Orada adı üstünde geleneksel sanatlar ve bir gelenek devam ediyor. Bu nedenle Batı sanatı eğitimi de almayı düşündüm. İstasyon Sanat Akademisi'nde sanat eğitimi aldıktan sonra Doğu ve Batı'yı sentezlemek ve geleneksel sanatlara yeni birşey katmak adına çalışmaya başladım. Eğitim iki yönlü olması lazım ki, çalışmaya fikir ve yorumlarınızı da katabilin. Sanatta yaklaşık 12 yıllık bir süreç benimkisi. Şu anda çağdaş Osmanlı motifleri yapıyorum."
Yeni eserler sergilenecek
 
Çilek, Esma-ül Hüsna Sergisi'nin geçen yıl açıldığını belirterek, sergide yer verilmeyen eserlerini de bu yıl Ankara ve İstanbul'da beğeniye sunacağını anlattı.
 
Serginin İstanbul'da Torium AVM, Ankara'da Cepa AVM'de açılacağını kaydeden Çilek, "Sergiyi daha sonrada yurt dışına götürmeyi düşünüyoruz. Eserler, Allah'ın en güzel isimlerinden oluşuyor. Onlar ilk kez resmediliyor. Daha önce kamışla yazıldı ve tezhiple süslenmiş, resmi yapılmamıştı. Ben de Allah'ın isimlerini her yerde olmasını istedim. Şu anda da insanların hizmetine sunduk. Umarım sevabını Allah bize verir" diye konuştu.
 
"Yurt dışında Dou ve Osmanlı motifleri ilgi çekiyor"
 
Tezhip sanatçısı Fatma Zeynep Çilek, yurt dışında Doğu ve Osmanlı motiflerinin çok fazla ilgi çektiğini ifade edeek, artık Arap harflerinden heykeller yapıldığını söyledi.
Türkiye'de de hattatların çağdaş ve büyük işler yaptığına dikkati çeken Çilek, kendisinin de yurt dışında Fransız bir hocadan resim dersi aldığını ve çeşitli teknikler öğrendiğini anlattı. Tezhip sanatçısının sürekli eğitime açık olması gerektiğini vurgulayan Çilek, çok fazla galeri ve atölye gezdiğini aktardı.
 
Yurt dışı sanat haberlerini yakından takip ettiğini, Osmanlı döneminde de hattat Hafız Osman dönemindeki karalamalardan çok etkilendiğini ifade eden Çilek, "Klasik eserlerin yeri ayrı ancak bir sanatçı olarak Esma-ül Hüsna'da çağı yakalamak istedim. Çok güzel tepkiler aldım. Yurt dışı için de görüşmelerimiz devam ediyor. Berlin ve Dubai'de Esma-ül Hüsna'yı sergilemeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 
"Aynı şeyleri yaparak bir yere varılmaz"
 
Geleneksel sanatların çok zengin bir alan olduğunu ve tezhip sanatçılarının vizyonlarını geliştirmesi gerektiğini anlatan Çilek, şunları söyledi:
 
"Sanatçı olarak eserlere fikrini katacaksın, günümüze sunacaksın. Aynı şeyleri yaparak bir yere varılmaz. Her zaman yenilikçi taraftarıyım. Kültürümüz ve sanatımız, onları reddetmeden kesinlikle bize çok büyük yerlere getirebilir. Sanatımızda belge ve görsel çok. Sadece deşilmemiş çok yüzeysel kalmış. Bunları tekrar hazmedip, yorumlamak gerekiyor. Sanatçı her zaman yenilikçi olmalı ve çok okumalı."
 
Sanatçı Fatma Zeynep Çilek, yeni koleksiyon hazırladığını belirterek, ekim ayında Arabistan'ın Cidde kentinde ve İtalya'nın başkenti Roma'da sergi açacağını belirterek, "Hedefim dünya sanatçısı olmak. Sanat ve kültürümüzü tanıtmanın en doğru yolunun da sanat olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.