Eskiyörük: Et ve canlı hayvan ithalatına izin verilmesin

Eskiyörük: Et ve canlı hayvan ithalatına izin verilmesin

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, et ve canlı hayvan ithalatına izin verilmemesini istedi.

Geçtiğimiz yıllarda uygulanan et ithalatının canlı hayvan ithalatı ve tarımla ilgisi olmayanlara verilen sıfır faizli kredi gibi yanlış destekleme politikalarının tekrarlanmamasını isteyen Eskiyörük, 5 yıl önce yaşanan kriz sonucunda süt fiyatlarının yarıya düştüğünde üreticinin çaresizlikten hayvanlarını kestirirken seyirci kalındığını hatırlattı. Bunun sonucunda 2010-2013 yılları arasında et ve süt açığının kapatılması için 3 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yapılarak milli ekonominin büyük zarara uğratıldığını savunan Eskiyörük, “Yine aynı yıllarda piyasa, rant çevrelerince pompalanarak et fiyatları aşırı yükseltildi ve yetmezlik görüntüsü bahane edilerek birilerinin cebi dolduruldu. İthalatla yaratılan bolluk nedeniyle kesim fiyatları aşağıya düşürüldü, bu nedenle besi üreticileri ve ülke hayvancılığı büyük yara aldı. Bu krizin ardından süt ve et sektörü tam istikrara kavuşmuştu ki; rant lobisi yine harekete geçti. Yabancı ülkelerde biriken et stoğunu eritmeye çalışan lobiler, “Kurban Bayramı’nda yetmezlik oluşacak“ yaygarası kopararak ithalat kapılarını açtırmak istedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, ithalat lobisinin karşısında dik durarak bu oyuna gelmedi. Bizler de üreticiler olarak bu tavrı takdir edip Bakanlığımızın bu kararlı duruşunu destekledik. Sonuç olarak mevcut kurbanlıklar ülkenin ihtiyacını fazlasıyla karşıladı.” diye konuştu.

    'FİYATIN DÜŞMESİNİ DE YÜKSELMESİNİ DE İSTEMİYORUZ'

    Bu günlerde ithalat lobisinin yine harekete geçtiğini kaydeden Eskiyörük, şöyle devam etti: “Üreticiyi tatmin eden ve olması gereken kesim fiyatları 17-18 TL olarak seyrederken, bazı bölgelerde suni gündemle fiyatlar şişirilerek yetmezlik görüntüsü sergilenip ithalatın önü açılmaya çalışılmaktadır. Aslında 17-18 TL kesim fiyatı üreticinin para kazanabileceği uygun bir seviyedir. Biz fiyatların düşmesini istemediğimiz gibi, yükselmesini de istemiyoruz.”

    Geçmiş yıllardaki krizlerden büyük yara alan üreticinin kendini henüz yeni toparladığını, ithalat açılması halinde borçlarını ödeyemez duruma düşeceğini ve hayvancılığı bırakmak zorunda kalacağını dile getiren Eskiyörük, “Türk üreticisi bugün girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı dünyadaki birçok ülkenin üreticisiyle rekabet edemeyecek durumdadır. Dışa bağımlı duruma düşmemek için, biz kendi üreticimizi korumak ve kendi değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. İthalat yapılırsa; yıllardır verilen destekler boşa gidecek. Üretici kaybedecek, milli ekonomi zarara uğrayacak; Türkiye, hayvancılıkta üretim fazlalığı olan ülkelerin kıskacı altına girerek dışa bağımlı hale gelecektir.” diye konuştu.

    Eskiyörük, üretici temsilcilerinden ithalata izin vermeyerek oyunu bozmaları çağrısında bulundu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.