Eskişehir Bıttım Sabununu Sevdi

Eskişehir Bıttım Sabununu Sevdi

Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki bazı illerde bıttım meyvesinden üretilen sabuna Eskişehir’de son yıllarda yoğun ilgi arttığı belirtildi.

Eskişehir’de 16 yıldır sabunculuk yapan Nedim Yurtsever, sabunculuk mesleğinin bıttım sabunu sayesinde bir mecburiyetten çok hobiye dönüştüğünü belirtti. Esnaflığa ilk adımı zeytin satarak atan, ancak sabuna olan ilgisini kaybetmeyen Yurtsever, vatandaşın ilgisinin de gün geçtikçe arttığını, ilgi arttıkça da kendisini bu konuda geliştirdiğini ifade etti. Daha çok Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da tanınan bıttım sabununun İç Anadolu bölgesinde tanınmasına katkı sağladıklarını vurgulayan Nedim Yurtsever; “Bu dükkanda tamamen bıttım sabunu vardı. Hatta o zamanlar yanılmıyorsam ülkenin dörtte üçü bıttım sabununu tanımıyordu. Yani diyebilirim ki ülkenin yarısına bu sabunu biz tanıttık. Ondan sonra da sabuncu olarak tanındık. Sabuncu olarak tanındıktan sonra da vatandaşlar televizyonda duydukları sabunları gelip sormaya başladı. Böyle olunca tamamen bu işe eğildik, kendimizi geliştirdik. Bu bir süreç olayı, zor bir olay. Çünkü bu okullarda, meslek okullarında okutulan bir meslek değil. Bu konuda yazılı kitaplar da yok. Bu tamamen artık sizin kişisel ilgi ve çabanıza bağlı. Şu an ilimizde sabun konusunda en bilgili kişiyim” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN MÜŞTERİMİZ VAR”
Son yıllarda yaygınlaşan mesleğin vatandaşlar üzerinde olumlu sonuçlar doğurduğunu, ancak kendilerinin sektör içerisinde farklı bir konumda olduklarını belirten Nedim Yurtsever, özellikle bebekli ailelerin ilgisinin artmasından memnun olduğunu ifade etti. Kendi sattığı sabunların kalitesinin hiç bozulmadığını ve sabunun üretilme aşamasında masraftan kaçınmadıklarını, vatandaşın ilgisinin de bundan dolayı olduğunu vurgulayan Yurtsever; “Türkiye’nin her yerinden müşterimiz var. Onun nedeni de 16 yıl evvel bu dükkânı açtığımda İç Anadolu başta olmak üzere sadece sabunculuk diye esnaflık, bir meslek yoktu. Şu an oldukça yaygın, birçok yerde sabuncu var. Fakat bizim İstanbul olmak üzere, Ankara, Bursa, İzmir, Konya, Aydın, Antalya da müşterimiz var. Öyle bir hale geldik ki, başka şehirden biri Eskişehir’e geleceği zaman “Oradaki sabuncudan bana şu sabunu al” konumuna geldik. Onun nedeni de şu, biz gidip Ege, Marmara, Hatay gibi yerlerden rastgele sabunlar alıp gelmiyoruz. Vatandaş İstanbul’dan çeşitli yerlerden alıyor ama bizimkinin yerini tutmuyor. Çünkü bizim kullandığımız yağın kalitesini ve oranını bugün ekonomik nedenlerden kimse kullanmaz. Bizim sabunumuzun ünü buradan geliyor, masraftan kaçınmıyoruz. Piyasadaki diğer sabunlarla fiyat farkı oluyor. Ama vatandaş alıp kullandığı zaman aradaki kalite farkını görüyor. Ayrıcalığımız bizim bu. Tüm dünyada sıvı sabunların, şampuanların zararlı olduğu bilinen bir şey. Hatta çok sevindirici bir olay, ben yıllardan beri dükkanda bunun çalışmasını yapıyorum, özellikle bebek-çocuk sahibi ailelere. O bilinç de başladı, çok sevindirici bir durum. En azından kendileri için olmasa bile çocukları için, çamaşırları için sabun ve sabun tozu kullanıyorlar. İlgi oldukça iyi ve giderek de artacağından eminim” şeklinde konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.