Eski Katalan siyasetçilere "yasa dışı halk oylamasından" 5,2 milyon avro para cezası

Eski Katalan siyasetçilere "yasa dışı halk oylamasından" 5,2 milyon avro para cezası

İspanya'da Sayıştay, 9 Kasım 2014'te yasa dışı olmasına rağmen bağımsızlık yanlısı halk oylaması yaparak kamu parasını harcadıkları için eski Katalonya hükümetinin siyasi sorumlularına 5,2 milyon avro para cezası kesti.

İspanya'da Sayıştay, yasa dışı olmasına rağmen 9 Kasım 2014'te Katalonya'da yapılan bağımsızlık yanlısı halk oylamasından dolayı dönemin siyasi sorumlularına 5 milyon 251 bin 948 avro para cezası verdi.

Sayıştay, Katalonya'da 9 Kasım 2014'de yasa dışı olduğunu bilmelerine rağmen kamu parasını kullanılarak bağımsızlık yanlısı halk oylamasını düzenleyen eski Katalonya Başkanı Artur Mas ve hükümet üyeleri Irene Rigau, Joano Ortega ve Francesc Homs'a verilen 5,2 milyon avroluk para cezasının ödenmesi için 15 gün süre tanıdı.

Mas ve 3 eski hükümet üyesinin avukatlarını çağırıp cezayı tebliğ eden Sayıştay yetkilileri, söz konusu paranın 4,8 milyon avrosunun yasa dışı halk oylanmasının organizasyonunda kullanılan kamu parası olarak belirlendiğini, 400 bin avroluk kısmın da 3 yıllık faiz olduğunu belirttiler.

Para cezasının belirlenen süre içinde ödenmemesi halinde önce eski hükümet üyelerinin daha sonra da Mas'ın mal varlıklarına el konulacağı belirtildi.

Bu arada Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden sivil toplum örgütleri, para cezasının toplanması için kampanya başlattı.

Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) lideri Jordi Sanchez, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Sayıştayın verdiği para cezasının arkasında İspanya hükümetinin Katalonya'ya yönelik baskıları olduğunu iddia ederek, "Sadece 1 Ekim'deki referandumda kazanırsak hayatta kalabiliriz." ifadelerini kullandı.

Mart ayında 21014'teki yasa dışı halk oylamasından dolayı Mas'a 2 yıl ve 3 eski Katalan hükümeti üyesine de 1 yıl 6 ay ve 1 yıl 9 ay arasında değişen kamu görevinden men cezaları verilmişti.

İspanya Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza, İspanyol radyosuna bugün yaptığı açıklamada, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapmakta ısrar eden Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont hakkında tutuklama kararı çıkarma olasılığının bulunduğunu belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.