Eski Camii’nin 600. gurur yılı kutlandı

Eski Camii’nin 600. gurur yılı kutlandı

Osmanlı’nın önemli tarihi yapılarından biri olan Edirne’deki Eski Camii 600. yaşına girdi. Eski Camii’nin 600. yaşına girmesi dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış olan serhat şehir Edirne’de Selimiye, Üç Şerefeli, Eski Camii, Muradiye gibi birbirinden değerli çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. Sahip olduğu tarihi eser sayısı ile bir açık hava müzesini andıran Edirne’de onlarca eser asırları devirmiş durumda. Bunlardan en dikkat çekenlerden birisi de Eski Camii’dir. Osmanlı’nın Fetret Dönemi olarak bilinen zamanda 1402 yılında Emir Süleyman tarafından inşa edilen caminin yapımı Musa Çelebi döneminde devam etti. Fetret Dönemi’ni sona erdiren Çelebi Sultan Mehmet tarafından yapımı tamamlanan abide eser, 600. yıl önce Ocak ayının ortalarında ibadete açıldı.

Edirne’de inşa edilen ilk abidevi eser olma özelliğini taşıyan Eski Camii, hat yazılarıyla meşhur. Hacı Bayram-ı Veli’nin ders verdiği asırlık camide Kâbe Taşı da bulunuyor.
Tarihi ibadethane aynı zamanda Osmanlı padişahlarının kılıç kuşandığı bir mekan.
Birçok özelliğe sahip Eski Camii’nin 600. yaşına girmesi nedeniyle Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda Cuma Namazı’nda Mevlid-i Şerif okutuldu. Caminin avlusunda tarihi yapıyla ilgili bir fotoğraf sergisi açıldı.

Serginin açılışını Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve çok sayıda yetkili yaptı. Programda konuşan Vali Hasan Duruer, Eski Camii’nin Yıldırım Bayezid ile Timur arasındaki 10 yıldan fazla süren kardeş kavgası sonucunda imparatorluk olma yolunda önemli adımların atıldığını söyledi. Kardeş kavgasının gelip geçici şeyler olduğuna dikkat çeken Duruer, “Fakat burada önemli olan bu büyük bir eserin yapılabilmesindeki iradedir. Eğer o irade olmasaydı bu kadar muhteşem bir eser meydana gelmezdi. Selimiye’nin yapılması yükseliş dönemine denk geliyordu. Her şeyin bol olduğu zamanlardı. Tabii Selimiye’nin yapılabilmesi için bir Sinan, bir de ikinci Selim lazımdı. Onlar olmasaydı bunlar yapılamazdı.” diye konuştu.

1414 tarihinin önemini vurgulayan Duruer, “Amerika 1492 yılında keşfedildi. Amerika’nın keşfinden 78 yıl önce yapılmış olan ecdat yadigarı eserlerle ne övünsek azdır. O zaman yeryüzünde 15 civarında devlet vardı. Bunlardan bir tanesi bizim devletimizdi. Birleşmiş Milletler’deki devletin yüzde 90’ı henüz tarih sahnesinde yoktu. Onun için Türk milleti dünyanın en köklü medeniyetlerinden bir tanesini kurmuş olan bir millettir. Ecdadımızla ve onların yaptığı eserlerle gurur duyuyoruz. Bu eserin yapılmasında emeği geçen herkesi rahmetle ve saygıyla anıyorum.” açıklamasını yaptı.

Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Eski Camii’nin Edirne’de inşa edilen ilk abidevi vakıf eseri olduğunu belirtti. 600. yaşına giren camide bir övünç içerisinde ibadet edildiğini anlatan Güneren, şunları söyledi: “Eski Camii’nin inşaatı, Yıldırım Bayezid’in üç oğlu Emir Süleyman, Musa Çelebi ve Çelebi Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir. 1403 yılında başlayan inşaat 1414 yılında tamamlanmıştır. Kitabesinden edindiğimiz bilgilere göre miladi takvime göre Ocak ayının ortalarında tam bu günlerde 600 yıl önce ibadete açılmıştır.”

Ecdadın bu eserleri yaparken bunlar için bir de vakıf kurduğunu hatırlatan Bölge Müdürü, “Ayrıca, bu vakıf eserlerinin ihyası için akarlar da tesis edilmiştir. Nitekim hemen yanı başımızda bulunan bedesten çarşısı Eski Camii’nin akarı olarak daha sonra tesis edilmiş ve Çelebi Sultan Mehmet Vakfı vakfiyesinde Eski Camii ile birlikte anılmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bizlerin görevi de bu akar ve hayratlarımıza ecdadımızın belirlediği prensipler dairesinde sahip çıkmak, özgün hallerini koruyarak gelecek kuşaklara intikalini sağlamaktır.” diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.